Ілюстрація REUTERS

Валовий внутрішній продукт Франції (ВВП) впав приблизно на 6% у першому кварталі 2020 року через пандемію коронавірусу, яка закрила більшу частину економіки.

Читайте такожУ ЄС всю ніч обговорювали порятунок економіки, але не змогли домовитися про випуск "коронаоблігацій"

Відповідну оцінку оприлюднив Банк Франції, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

Відео дня

Це найгірший квартальний показник французької економіки з 1945 року. Згідно з останніми даними Національного статистичного інституту Insee, ВВП Франції вже скоротився на 0,1% в четвертому кварталі минулого року, тому технічно Франція знаходиться в рецесії.

Зокрема, згідно з оцінкою Банку Франції, що ґрунтується на опитуванні 8500 компаній, за останні два тижні березня активність була приблизно на третину нижча (-32%), ніж зазвичай.

"Ми повинні повернутися до другого кварталу 1968 року, який відзначався подіями травня (широкомасштабні протести - ред.), щоб знайти квартальне падіння активності такої ж величини", - заявили в банку. ВВП тоді впав на 5,3%.

За оцінками Центробанку, кожні два тижні обмеження призводять до падіння ВВП на 1,5% протягом року. Однак там попереджають, що ця цифра не повинна бути екстрапольована неправильно", оскільки інтенсивність впливу ізоляції може мінятися в міру її продовження.

Аналіз, проведений Банком Франції, підтверджує, що більшість секторів економіки пережили різкі втрати у своїй діяльності, причому найбільше постраждали такі галузі, як будівництво, торгівля, транспорт, житло і громадське харчування.

Нагадаємо, жорсткий карантин у Франції ввели 17 березня, триватиме він мінімум до 15 квітня.

Раніше міністр економіки Франції Брюно Ле Мер заявив, що економіку країни у 2020 році очікує найбільша рецесія за період з кінця Другої світової війни.