Кабмін і НБУ представили Зеленському програми допомоги малому бізнесу / фото president.gov.ua

Кабінет міністрів і Національний банк України розробили перші дві програми швидкої кредитної підтримки малого бізнесу під час загальнонаціонального карантину і представили їх президенту Володимиру Зеленському, передає прес-служба очільника держави.

Читайте такожВ Україні під час карантину закрилася майже третина підприємств (інфографіка)

«Малий бізнес під час карантину страждає більше за всіх, адже у нього немає такої великої фінансової подушки, як у великого бізнесу. Весь світ розробляє програми підтримки малого та середнього бізнесу. Радий, що за кілька днів вдалося знайти потрібні фінансові інструменти, щоб надати реальну підтримку сектору», - цитує Зеленського його прес-служба.

Відео дня

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що найшвидшою допомогою стане переформатування програми «5-7-9» для її дієвості в карантинних умовах. Зокрема, її буде значно спрощено і спрямовано на рефінансування існуючих кредитів. Друга програма створюється з нуля, зараз вона на стадії фіналізації.

Обидві програми передбачатимуть умови збереження бізнесом майже всього фонду оплати праці і кількості найнятих працівників, а також спрямовані на мінімізацію безробіття і створення умов для швидкого перезапуску економіки після завершення карантину.

Прем'єр Шмигаль повідомив, що впровадження програм почнеться одразу після їх фіналізації.

«Уряд сподівається, що першу підтримку можна буде почати надавати найближчим часом. Додатково ведеться робота над програмами для нових підприємців і середнього бізнесу», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів встановив загальнонаціональний карантин до 24 квітня, під час якого більша частина малого бізнесу фактично не працює.