Ілюстрація REUTERS

Кожен п'ятий представник малого бізнесу в Україні може припинити свою діяльність через карантин, введений владою в рамках заходів для протидії поширенню коронавірусу.

Читайте такожПоловина українського бізнесу зможе протриматися всього один місяць карантину (опитування)

Про це повідомили в прес-службі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) з посиланням на результати проведеного експрес-опитування серед представників малого та мікробізнесу - учасників проекту Unlimit Ukraine.

Відео дня

Зокрема, згідно з результатами опитування, 18% респондентів розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% повідомляють про втрати до 75% доходів, і лише 4% відзначають збільшення прибутку компанії.

Згідно з повідомленням, малий бізнес генерує велику кількість робочих місць, однак через уповільнення економічної активності в країні декому доведеться скорочувати чисельність працівників і зарплати.

Зокрема, згідно з результатами опитування, 41% планують переглянути заробітну плату персоналу, 33% ще не визначились, а 26% власників підприємств збережуть виплати в нинішньому розмірі.

"Доведеться зменшити кількість працівників 31% підприємств, тоді як 21% ще не визначились, а 48% респондентів не планують жодних скорочень", - наголосили в асоціації.

Відзначається, що малий бізнес в Україні зіткнувся зі зменшенням обсягів замовлень, зривом термінів закупівель і поставок, паралізацією каналів збуту, при цьому витрати залишилися практично незмінними (оренда, комунальні послуги).

Також повідомляється, що 47% опитаних підприємців шукатимуть нові можливості для розвитку, якщо карантин продовжиться на невизначений період. Разом з тим, 22% опитаних будуть змушені закрити бізнес. Однак у зв'язку з непередбачуваністю ситуації, настрої бізнесу ще можуть змінитися.

«Період карантину дійсно дуже важкий, особливо для тих компаній, які не можуть перенести свій бізнес в онлайн. Сценарію розвитку подій немає ні в кого. Навряд чи хтось був готовий до кризи такого типу. Тому велика частина бізнесу діятиме за обставинами. Однак уже зараз очевидно, якщо обмежувальні заходи буде продовжено, багатьом малим компаніям доведеться суттєво скорочувати витрати, реорганізовувати бізнес, шукати інвесторів або повністю згортати свою діяльність. Сподіваюся, що все ж останнього сценарію вдасться уникнути», - цитує прес-служба менеджера проекту Unlimit Ukraine Олену Еро.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.

У зв'язку з введенням жорстких карантинних заходів і безпрецедентною реорганізацією роботи більшості компаній бізнес закликав парламент підтримати економічну активність шляхом введення податкових послаблень і скасування штрафів за порушення деяких податкових правил.

За даними Європейської Бізнес Асоціації, майже половина українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат доходу через карантинні заходи.

За даними онлайн-платформи для роботи з державними відкритими даними OpenDataBot, понад 160 тис. працівників ресторанного бізнесу України залишилися без роботи у зв'язку карантином.