НБУ, Нацбанк / facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк України спростовує інформацію, поширену депутатом Верховної Ради від "Об'єднання "Самопоміч" Павлом Костенком, про зловживання керівництвом НБУ під час проведення операцій з облігаціями внутрішньої держпозики і має намір відстоювати свою репутацію в суді.

"У зв'язку з поширенням недостовірної інформації про зловживання керівництвом Національного банку при проведенні операцій з облігаціями внутрішньої державної позики, центральний банк прийняв рішення про пред'явлення судового позову до депутата про захист ділової репутації", - повідомляється на сайті НБУ.

За інформацією НБУ, серед його вимог - спростування неправдивої інформації і компенсація завданої моральної шкоди.

Відео дня

Нацбанк підкреслює, що ніколи не здійснював жодних операцій із зазначеними депутатом ОВДП (міжнародний ідентифікаційний код ISIN UA4000152441) і продавав облігації зі свого портфеля в 2015 році виключно за ринковими цінами через відкриті біржові торги на двох фондових біржах - "ПФТС" та "Перспектива", до торгів на яких мали доступ усі члени цих бірж.

При цьому Нацбанк зазначив, що не має повноважень та інституційних зобов'язань контролювати і впливати на господарську діяльність інших учасників торгів державними облігаціями.

Також регулятор пропонує ознайомитися з інформацією про продаж ОВДП на своєму сайті.

Читайте такожМінфін вдруге з початку року позичив на внутрішньому ринку майже півмільярда доларів

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в 2015 році придбав у власність державні облігації номінальною вартістю 93,73 мільярда гривень, що більш ніж вдвічі менше обсягу за 2014 рік. Обсяг продажу ОВДП з портфеля НБУ в 2015 році склав 1,89 мільярда гривень.

Станом на 1 січня обсяг ОВДП в обігу за сумою основного боргу становив 505,175 мільярда гривень, при цьому у власності НБУ перебували держпапери на суму 389,937 миллиаржа гривень, або 77% їх загального обсягу.