president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій», повідомили в прес-службі глави держави. 

Читайте такожГройсман розповів, які сектори цікавлять американських інвесторів в Україні

Відео дня

Документ було проголосовано у парламенті 31 травня цього року. Він спрощує порядок залучення інвестицій і вводить заявний принцип державного обліку інвестицій, згідно з яким усю статистичну інформацію надають підприємства з іноземним капіталом і банки. 

Як повідомляв УНІАН, існуюча в Україні норма про держреєстрацію інвестицій несла великі корупційні ризики й не була необхідною, оскільки участь іноземного капіталу в статутних фондах українських підприємств прописується в їх статутах, які, у свою чергу, підлягають обов'язковому обліку. 

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 31 грудня 2015 року становив 43,371 млрд дол., що на 2,373 млрд дол., або на 5,19%, нижче від показника на початок минулого року на рівні 45,745 млрд дол.

При цьому обсяг освоєних капітальних інвестицій в Україні в січні-грудні 2015 року становив 251,154 млрд грн, що на 1,7% нижче від показника за аналогічний період 2014 року. 

У 2016 році уряд розраховує залучити близько 5 млрд дол. інвестицій.