Ілюстрація REUTERS

Накопичувальна загальнообов'язкова пенсійна система в Україні повинна бути недержавною, хоча законом про пенсійну реформу передбачається, що загальнообов'язкова накопичувальна система буде функціонувати за допомогою державного пенсійного фонду, повідомив журналістам міністр соціальної політики Андрій Рева.

Читайте такожУ Кабміні розповіли про нюанси пенсійної реформи для жителів Донбасу

"У сьогоднішньому законі передбачено, що загальнообов'язкова державна пенсійна система повинна бути державною. Якщо залишається норма цього закону, то люди, які повинні платити внески, вони (внески - УНІАН) повинні потрапляти в цей державний накопичувальний фонд, хоча багато експертів і народних депутатів, і особисто я вважаю, що це повинні бути недержавні фонди", - сказав Рева.

Відео дня

Він підкреслив, що накопичувальна система має бути обов'язковою, однак громадянин повинен сам обирати недержавний пенсійний фонд.

Міністр зазначив, що солідарна пенсійна система є питанням соціального забезпечення, а накопичувальна пенсійна система залежить від фінансових можливостей, оскільки акумульовані в ній кошти необхідно вигідно вкладати. "Якщо це будуть недержавні фонди, виникає питання, хто повинен платити. Сьогодні в солідарну систему платить роботодавець, сплачує єдиний соціальний внесок. Якщо ми говоримо про накопичення, то я думаю - хоча тут можуть бути різні думки - що повинен платити сам працівник, зі свого заробітку, тому що це його кошти, які він повинен накопичити", - сказав він.

Рева зазначив, що це його особиста думка, а остаточний варіант моделі накопичувальної пенсійної системи буде представлений у відповідному законопроекті.

Як повідомляв УНІАН, 11 жовтня Кабінет міністрів затвердив план заходів на 2017-2018 роки щодо впровадження накопичувального рівня загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Раніше віце-прем'єр міністр України Павло Розенко заявляв, що накопичувальна пенсійна система буде впроваджена в Україні з 2019 року і не передбачатиме додаткового податкового тиску на громадян і бізнес.