Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді законодавчо закріпити відповідальність керівників підприємств за заподіяні своєму підприємству збитки або необґрунтовану виплату преміальних платежів працівникам – аж до звільнення.

Про це йдеться в законопроекті № 2903 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів, розміщеному на веб-порталі Верховної Ради.

У законопроекті, зокрема, пропонується не покладати провину за збиток, заподіяний під час виробничо-господарського процесу, на працівника, особливо якщо працівник перебував у стані крайньої необхідності. «Водночас відповідальність за недоотриманий підприємством дохід покладається тільки на посадовців підприємства», - йдеться в законопроекті.

Відео дня

Крім того, законопроект дозволяє звільняти посадовців за допомогою розірвання трудового договору з ними без пояснення причин, але із застосуванням обов'язкових компенсаторних процедур. Зокрема, мінімальний розмір вихідної допомоги у разі розірвання трудового договору не повинен бути меншим від сумарного обсягу середньої зарплати за 6 місяців.

«Ухвалення законопроекту дасть змогу чітко врегулювати питання процедур звільнення і матеріальної відповідальності посадовців підприємств. Таким чином, інтереси самого підприємства, а також інвесторів і акціонерів підприємства будуть захищені краще», - повідомляється в пояснювальній записці до законопроекту.

Довідка УНІАН. На сьогодні правові відносини між інвесторами, акціонерами і власниками підприємств регулюються Кодексом законів про працю і Законом України «Про акціонерні товариства». До парламенту для розгляду на поточній сесії подано проект Трудового кодексу, підготовлений народними депутатами Я.Сухим і О.Стояном (обидва від Партії регіонів), який також зачіпає низку аспектів цієї сфери.