НБУ расширил критерии проблемных банков / Фото УНИАН

Відповідні правки внесено постановою правління НБУ № 331 до Положення про застосування НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства.

Згідно з постановою, одним з критеріїв віднесення банків до категорії проблемних стало невиконання банком вимог законодавства щодо розкриття інформації про власників значної частини акцій фінустанови.

Крім того, критеріями для віднесення банку до категорії проблемних є набрання законної сили обвинувального вироку щодо дій у фінансовій сфері контролерів і керівників банку, а також невиконання розпорядження НБУ про усунення з посади посадовця банку або заборони власникові банку голосувати на зборах в обсязі його акцій.

Відео дня

Банк також може потрапити до категорії проблемних у разі конфлікту інтересів банку, про що свідчить наявність інформації про будь-який вид відносин, що суперечить інтересам банку, а також відсутність згоди і наявність суперечностей, що загрожують інтересам вкладників і кредиторів, між органами управління та акціонерами банку, які негативно впливають на його ефективне управління.

Читайте такожНБУ дасть Фонду гарантування вкладів кредит на 4,2 млрд гривень

Нацбанк також може зарахувати банк до проблемних, якщо проти нього винесено судову ухвалу, виконання якої може негативно вплинути на репутацію банку або призвести до втрати більш як 1% активів.

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 30 травня запровадив тимчасову адміністрацію в «АвтоКразБанк» строком на 3 місяці – до 29 серпня 2014 року.

29 травня фонд запровадив тимчасову адміністрацію в «Західінкомбанк», 26 травня – в «Південкомбанк», 22 травня – в «Промекономбанк», 24 квітня – в «Інтербанк», 14 березня – в банки «Форум» і «Меркурій», 3 березня – в «Брокбізнесбанк» і «Реал Банк», 17 січня – в банк «Даніель».