В Офісі президента налаштовані зробити спробу запровадити нову архітектуру оподаткування вже під час війни / ua.depositphotos.com

Реальний бізнес – як український, так і з іноземними інвестиціями – виступає за лібералізацію податкової системи, зниження податків та підтримує антикорупційну податкову реформу за схемою "10-10-10". Також більшість державних керівників високої ланки підтримують запропоновані податкові зміни. Проте, хоча бізнес зацікавлений у підтримці та послабленні податкового навантаження вже зараз, реалії воєнного стану потребують максимального наповнення бюджету з усіх джерел.

Про це розповів ініціатор проєкту антикорупційної податкової реформи за схемою "10-10-10", заступник голови ОП Ростислав Шурма, в рамках великої щорічної конференції Ukraine Economic Outlook.

"На сьогодні 100% податків, які сплачує кожен підприємець та кожен громадянин, йдуть на фінансування військових витрат. Наші партнери дають багато коштів, перекривають пенсії, зарплати, комуналку, субсидії, капітальні витрати, але жодної копійки не дають на військові витрати, – підкреслив Шурма. – Тому ми повинні підтримувати певний гарантований рівень податкових надходжень, який перекриє витрати на війну, які ми несемо".

Відео дня

Водночас спікер наголосив, що бізнесу в період війни значно важче, ніж в мирних умовах, тому певні послаблення були б доречні вже зараз. Тому з метою знайти прийнятний баланс між потребами держави та бізнесу в Офісі президента налаштовані зробити спробу запровадити нову архітектуру оподаткування вже під час війни, але при цьому залишити спеціальний тимчасовий військовий податок.

"Що саме буде об’єктом оподаткування – оборот, виплата людям чи якийсь певний тип транзакцій, ми зараз обговорюємо. Після перемоги військовий збір прибирається, і залишається лише базова, правильна податкова модель, яка забезпечить період лояльного, ліберального підходу до бізнесу, до інвестицій на 5-10 років", – заявив Ростислав Шурма.

Антикорупційна податкова реформа – це запропонована Офісом президента концепція лібералізації економічних зобов’язань бізнесу перед державою й одночасно посилення відповідальності за податкові махінації з метою оздоровити інвестиційний клімат в Україні.

План полягає у зниженні ставки податку на прибуток, податку на додану вартість та податку на доходи фізичних осіб до 10%. Також реформа передбачає скасування податкових пільг. Це дозволить суттєво знизити частку тіньової економіки та посилити сплату податків всіма категоріями платників. При цьому окремі парламентарі стверджують, що це призведе до колосальних (30-40%) втрат бюджетних надходжень, а в Нацбанку заявили, що реформа загрожує фінансовій стабільності в країні. Водночас прихильники реформи (а про її підтримку заявили вже понад 50 бізнес-спільнот країни) переконані, що зниження податків стимулює бізнес до виходу "з тіні" і сприятиме викоріненню корупції в Державній податковій службі.