
Гарбузове насіння - гарне джерело магнію, цинку та заліза. Однак ці мінерали важкодоступні, коли воно у цілому вигляді. Як пише verywellhealth.com, дієтологи радять подрібнювати гарбузове насіння перед вживанням - це принесе більше користі організму, і на це є 5 причин.
1. Ви будете засвоювати більше мінералів
Подрібнення насіння гарбуза "забезпечує травним ферментам кращий доступ до внутрішньої частини насінини, покращуючи засвоєння поживних речовин і сприяючи легшому травленню", - каже дієтологиня Мішель Рутенштейн.
Насіння гарбуза також містить фітинову кислоту - "антинутрієнт", який може зв'язуватися з мінералами і ускладнювати їх засвоєння, як показують деякі дослідження. При цьому подрібнення насіння гарбуза, особливо в поєднанні із замочуванням або обсмажуванням, може знизити рівень фітинової кислоти і поліпшити засвоєння поживних речовин організмом, вважає дієтолог Джанель Коннелл.
2. Допомагає організму засвоювати білок і корисні жири
Насіння гарбуза багате на рослинний білок і корисні жири, зазначають дієтологи. При цьому подрібнення полегшує організму доступ до цих поживних речовин та їх засвоєння, що допоможе вам довше залишатися енергійними та ситими.
3. М'якше для кишківника
Якщо цільне насіння іноді викликає у вас здуття живота або дискомфорт, подрібнення може допомогти, сказав Коннелл. Дрібніші частинки насіння легше проходять через травний тракт і рідше викликають подразнення.
4. Покращує здоров'я кишківника і метаболізм
"Клітковина і поліфеноли стають доступнішими для кишкової мікрофлори", - каже Коннелл. "Це може сприяти виробленню коротколанцюгових жирних кислот, корисних для слизової оболонки кишківника і загального метаболізму".
Коротколанцюгові жирні кислоти - це сполуки, що утворюються під час ферментації клітковини кишковими бактеріями. Згідно з дослідженнями, вони пов'язані з поліпшенням травлення, посиленням імунітету і навіть більш здоровим обміном речовин.
5. Це просте поліпшення харчування
Коннелл порадила додавати одну-дві столові ложки свіжомеленого насіння гарбуза до йогурту, вівсянки, смузі або супів. Корисні жири та білок допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та підтримувати відчуття ситості, а м'який горіховий смак добре поєднується як із солодкими, так і солоними стравами.
Вона також рекомендувала подрібнювати насіння невеликими порціями. "Корисні жири дуже делікатні", - сказала Коннелл. "Зберігайте мелене насіння в герметичному контейнері в холодильнику або морозильній камері, щоб запобігти окисленню і зберегти смак".
Раніше експерти порівняли, де більше користі - у гарбузовому насінні чи чіа.