Мер Маріуполя Вадим Бойченко

Міський голова Вадим Бойченко заявив, що законопроєкт 3508-д, за який мають голосувати депутати Верховної Ради, може зупинити розвиток українських міст. Документ мав визначити механізм списання заборгованості за газ. Замість цього пропонується реструктуризація. 

Про це повідомляє сайт Маріупольської міської ради.

"На сьогодні борги всієї країни за газ складають 57 млрд грн. Але не громади їх збирали. Чому міста повинні їх повертати з бюджетів розвитку? Була пряма команда Президента України про списання боргів за різницю у тарифах. Вона не виконується. Тепер депутати пропонують порахувати заборгованість, а не списати її. Це обман населення та саботаж вказівки Президента", - наголосив мер міста.  

Згідно з законопроєктом 3508-д, пропонується підприємствам за сім років реструктурувати різницю у тарифах (мова йде про різницю між затвердженою ціною для населення та реальними витратами підприємства на послугу.). За словами Вадима Бойченка, для Маріуполя вона складає 1 мільярд гривень. Якщо цю суму "перекладуть" на плечі громади, місто не зможе розвиватися. Грошей на ремонти шкіл, лікарень, доріг не буде. 

"Депутати подавали чимало правок, якіб допомогли містам та підприємствам, але, нажаль, не всі вони враховані. Зараз громади просто не мають такого фінансового ресурсу, щоб оплачувати різницю", - сказав Вадим Бойченко.

Мер Маріуполя додав, у зв’язку з ростом ринкової ціни на газ на 300% існує небезпека збільшення тарифів на тепло для населення на 70-80%. Місто разом з державою шукає спільні варіанти, як не допустити цього.

 "Необхідно максимально захистити українців від можливого росту тарифів. Більшість населення буде просто не спроможна оплачувати комунальні рахунки. Наше завдання як місцевої влади – виробити план дій, який не допустить такого розвитку подій", - наголосив Вадим Бойченко.