false

Для повоєнного відновлення українського промислового потенціалу одним з найважливіших завдань є створення необхідних стимулів для повернення українських громадян додому.

Таку думку в інтерв'ю провідному австрійському діловому виданню Der Standard висловив український бізнесмен, власник групи компаній "Укрдонінвест" Віталій Кропачов, повідомляє видання Телеграф.

За словами Кропачова, крім очевидних труднощів, пов'язаних з руйнуванням промислового потенціалу російськими атаками, проблемами із забезпеченням виробництва енергоносіями, найбільшим викликом для післявоєнного бізнесу є повернення людей.

Відео дня

"З нестачею робочої сили зіткнулися фактично всі. Причому ми можемо судити про це не тільки на основі загальних статистичних даних або чиїхось звітів, а й суб'єктивно - по роботі своїх підприємств. Повторюся, бізнесу не вистачає дуже великої кількості людей", - зазначив Кропачов.

Бізнесмен додав, що Україна може зіткнутися з конкуренцією за громадян, які виїхали.

"Нам доведеться конкурувати з розвиненими європейськими країнами. Адже що сталося за цей рік?... Українці інтегрувалися у місцеві економіки, стали повноцінними жителями європейських країн. Отримавши право на роботу, українці стали працювати і платити податки. Вони стимулювали споживчий ринок і компенсували нестачу робочої сили в ЄС. Вони зайняли певні ніші, які не були зайняті робочою силою з інших країн, і отримали гідну заробітну плату. Європейські країни будуть боротися за те, щоб залишити у себе українців. Щоб вирішити цю проблему, крім безпеки людям потрібно запропонувати гідну роботу, гідну заробітну плату і вирішити побутові питання, з яких для багатьох головним, на жаль, є відсутність житла. Сьогодні ми вже запустили пілотний проект у Київській області. В рамках цього проекту житлові комплекси будуть відразу ж об'єднуватися з виробничими потужностями. Таким чином, люди будуть отримувати і роботу, і житло", - зазначив Віталій Кропачов.

Віталій Кропачов - бізнесмен, власник компанії "Укрдонінвест".

З 2017 року є власником шахти "Краснолиманська", яка з часом стала одним з найуспішніших вугільних підприємств України.