Ілюстрація REUTERS

Народний депутат Олександр Дубінський домігся ухвалення двох своїх соціально важливих законопроектів на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Це законопроекти №3640 і №2459. Тепер їх передадуть у сесійну залу, вони будуть розглядатися й ухвалюватися парламентом.

Законопроект №3640 подається для голосування за основу і в цілому. Він стосується захисту валютних боржників, яких з кінця жовтня 2020 року можуть почати примусово виселяти з будинків. Оскільки саме в кінці жовтня закінчується термін дії відповідного мораторію.

«Ніхто не буде реструктуризувати ці кредити, будуть проводитися стягнення житла, і сім'ї опиняться на вулиці. Не можна цього допустити. Потрібно пам'ятати, що ми слуги народу, а не слуги банкірів», — наголосив у ході засідання Комітету Дубінський.

Відео дня

Завдяки законопроекту №3640, мораторій на виселення боржників за валютними кредитами буде продовжено до початку 2022 року. Також, цим документом вноситься кілька інших важливих правок:

- у законі про мораторій змінюється формулювання «споживчий кредит» на одне слово «кредит». Це захистить позичальників: банки не зможуть оскаржувати застосування заборони на виселення, як це відбувається зараз.

- чітко виписується, що мораторій на виселення поширюється не тільки на те житло, в якому постійно живе позичальник (а значить, і має бути зареєстроване), але і на те, яке купувалося за кредитні кошти, де людина не змогла зареєструватися, хоча постійно проживає.

- мораторію на виселення людей зобов'яжуть дотримуватися не тільки банків-кредиторів, але і їхніх правонаступників. Тих, хто перекупить кредити: факторингові, колекторські та інші компанії, а також Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Законопроект №3640 стосується тільки раніше наданих кредитів в іноземній валюті. Тому він не створює жодних проблем з розвитком гривневого кредитування населення. Нагадаємо, що після різкої девальвації нацвалюти в Україні було заборонено кредитування фізосіб у доларах, євро та іншої валюти, банки можуть видавати позики людям виключно у гривні.

Читайте такожБізнес отримав «доступних кредитів» майже на 1,5 мільярда гривень

Законопроект №2459 раніше був ухвалений ВР у першому читанні. Сьогодні Комітет затвердив винесення його на друге читання й ухвалення в цілому. Цей документ захищає права вкладників, у яких сьогодні зовсім мало шансів на отримання від Фонду гарантування вкладів фізосіб відшкодувань понад 200 тис. грн. Оскільки більша частина коштів йшла на відшкодування рефінансування Нацбанку.

Щоб усунути цю несправедливість, законопроектом №2459 НБУ позбавляється свого пріоритету в отриманні виплат за кредитами. Спочатку компенсації будуть отримувати вкладники, а вже потім — Національний банк.

Олександр Дубінський раніше неодноразово наголошував, що саме НБУ і ФГВФО повинні нести відповідальність за закриття банків, оскільки саме вони контролюють їхню діяльність та подальшу ліквідацію (з продажем майна та іншими заходами). У клієнтів банків немає такої можливості, тому на них не може лежати тягар банківських банкрутств.

Обидва законопроекти підтримуються клієнтами банків: і позичальниками, й вкладниками. Люди давно наполягають на цих змінах, регулярно виходять на мітинги. Сьогодні постраждалі від банківських банкрутств українці також виходили під стіни Верховної Ради та парламентського комітету з питань фінансів, митної та податкової політики.

Законопроекти №3640 і №2459 внесені на поточну сесію, їхнє ухвалення очікується цього тижня.