Глави світових центробанків критикують біткойн за волатильність і спекулятивний характер / Ілюстрація REUTERS

Керуючий Банку Японії Харухіко Курода виступив з критикою криптовалютної галузі на тлі стрімкого обвалу біткоіну останніми тижнями.

Як повідомляє IXBT з посиланням на Bloomberg, Курода заявив, що більша частина торгівлі у криптовалютній сфері є спекулятивною, а волатильність біткоїнів надзвичайно висока.

При цьому він виділив серед криптовалют стейблкойни (stablecoin), які прив'язані до запасів звичайних валют або фізичних товарів. Вони схильні до менших коливань, ніж курси типових криптовалют. На його думку, стейблкоїни також мають відповідати правовим стандартам, щоб стати зручним інструментом у майбутньому.

Відео дня

Курода таким чином приєднався до числа впливових критиків криптовалюти. Раніше голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл заявив, що криптовалюта — це просто засіб для спекуляцій. Віце-президент Європейського ЦБ Луїс де Гіндос також заявив, що криптовалюту не варто розглядати для інвестицій. Глава Банку Англії Ендрю Бейлі попередив, що криптовалюти не мають внутрішньої вартості - люди мають купувати їх лише в тому випадку, якщо готові втратити свої гроші.

Читайте такожГроші"під прикриттям". Як незаконні прибутки ховають у криптовалюти

Обвал біткоїна 2021

В середині травня вартість біткоїна обвалилася після тривалого періоду безпрецедентного зростання. 

Падіння криптовалюти почалося з заяви глави американської компанії Tesla Ілона Маска про те, що компанія не буде приймати біткоіни для розрахунку за електромобілі. Він також не виключив, що Tesla продасть свої біткоіни, вартість яких на початок лютого становила $1,5 млрд.

Додатковий удар по біткоїну завдало те, що Китай заборонив фінансовим установам і платіжним компаніям надавати послуги, пов'язані з криптовалютними транзакціями, і застеріг інвесторів від спекулятивної кріптоторгівлі.

Подібні заходи може ввести й Індія. Там розробили законопроект, який передбачає введення штрафів за зберігання, випуск, майнінг, торгівлю і передачу криптовалют.