Зеленський має намір обрати голову Нацбанку ще до середовища / фото president.gov.ua

Ім'я нового голови Нацбанку Україна дізнається 17 липня, цього дня планується голосування у Верховній Раді, розповідають співрозмовники з депутатського корпусу та Офісу президента.

Читайте такожДиректорка МВФ висловила Зеленському "занепокоєння щодо тиску на НБУ"

Про це повідомляє Liga.net.

Відео дня

"До голосування три дні, а за кого їм доведеться голосувати, не знає майже ніхто з депутатів. Ті, хто знають, нетрадиційно мовчазні: з Офісу президента прийшла сувора заборона розкривати цю інформацію. В Офісі бояться, щоб потенційного голову НБУ "не збили" ще до призначення", - йдеться в повідомленні.

Зараз процес відбору вийшов на фінішну пряму: Зеленський прийме рішення до середи включно. "Обговорення йде в самому вузькому колі. Хто зараз фаворит я вже не знаю", - говорить співрозмовник з Офісу президента.

"Попри конкретні прізвища, є дві групи кандидатів: ті, хто, ймовірно, продовжить колишню політику НБУ, другі – ті, хто задовольнить запит Банкової на зміну цієї політики, - говорить фінансист, знайоме з ситуацією. - Змінювати Смолія, щоб поставити сильного і незалежного економіста, який, швидше за все, буде вести схожу політику, було б нелогічно", - підкреслює видання.

За інформацією співрозмовників видання, в першій групі було п'ятеро кандидатів.

Юрій Городніченко, професор економіки університету Берклі (США), кращий молодий економіст світу за версією авторитетного рейтингу Repec Ideas.

Отримати коментар від Городніченка не вдалося.

Володимир Лавренчук. Екс-голова Райффайзен Банку Аваль вважався одним з топ-кандидатів на посаду голови НБУ ще після відставки Валерії Гонтаревої у 2018-му, але тоді президент Петро Порошенко обрав Якова Смолія.

Сам банкір зазначив, що пропозицій очолити НБУ до нього не надходило. "До того ж у мене особисто немає намірів ставати головою НБУ", – додав Лавренчук.

Дмитро Сологуб. Після заяви Смолія про відставку Зеленський запросив його на зустріч правління НБУ, щоб обговорити вимоги до нового керівника. Топ-менеджери Нацбанку зазначили, що кращим вибором став би хтось з них (Катерина Рожкова, Дмитро Сологуб, Олег Чурій, Сергій Холод, Роман Борисенко).

Андрій Кириленко - професор фінансів Кембриджського Університету. Як і Городніченко, він виходець з України, який досягнув успіху на Заході. Чим закінчилося спілкування президента з Кириленком невідомо.

Сергій Гурієв. Гурієв виріс у Києві, навчався у Москві, один з найвідоміших російських економістів ліберального спрямування. Гурієв був змушений покинути Росію у 2013-му, через побоювання за свою свободу і безпеку. Зараз живе і працює у Франції, до недавнього часу був головним економістом ЄБРР.

Ілюстрація REUTERS

До другої групи кандидатів, готових "звузити" незалежність НБУ і пом'якшити монетарну політику, співрозмовники видання відносять чотирьох претендентів.

Кирило Шевченко. Ім'я чинного голови Укргазбанку було першим, кого співрозмовники в Раді та ВП називали ймовірним наступником Смолія.

Сергій Круглик. Екс-керівник міжнародного департаменту НБУ часів Сергія Арбузова-Ігоря Соркіна. Його плюс в тому, що Круглик довгий час займався зовнішніми контактами Нацбанку, що могло б допомогти у відносинах України з міжнародними партнерами. Мінус – функції Круглика були швидше протокольними: до економіки й тим більше монетарної політики він не мав жодного відношення.

Богдан Данилишин. Чинний голова Ради НБУ (в якому він був послідовним опонентом Якова Смолія) і екс-міністр економіки в одному з урядів Юлії Тимошенко, входив в один з перших лонг-листів Офісу президента.

Ще один кандидат з Ради НБУ Олена Щербакова. До приходу команди Гонтаревої Щербакова довгий час працювала на топ-позиціях в Нацбанку, входила в правління регулятора.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється "систематичний політичний тиск".

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія. Виконувати обов'язки голови Нацбанку до призначення нового керівника перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.