НБУ прогнозує, що після завершення карантину українці не “побіжать купувати долари” / фото УНИАН

Національний банк прогнозує в 2020 році зменшення обсягів грошових переказів з-за кордону від трудових мігрантів через карантин, запроваджений в Україні та світі через пандемію коронавірусу.

Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій в інтерв’ю ВВС.

Читайте такожНБУ перейшов на електронні ліцензії на переказ коштів в гривні

Відео дня

"У 2019 році перекази (від трудових мігрантів) дали 12 млрд доларів. Цього року ми очікуємо, що буде 10 млрд доларів. Але це буде компенсовано тим, що люди не зможуть виїхати на відпочинок за кордон", - сказав він.

За словами Смолія, українці витрачали близько 8-10 млрд доларів щороку, перебуваючи на відпочинку за кордоном.

"Через те, що на пересування є обмеження, люди не зможуть поїхати і витратити ті кошти. Це не добре, звісно, але це буде компенсація із надлишком", - додав голова НБУ.

Також він прогнозує, що після завершення карантину українці не “побіжать купувати долари”, а в першу чергу почнуть витрачати кошти, які ще залишилися, оскільки в населення є певний відкладений попит.

"Хоча попит буде залишатися ще досить пригніченим, ми більше очікуємо на певне збільшення споживання, якщо порівняти з карантином, а не на збільшення валютних накопичень чи валютних операцій", - розповів Смолій.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня голова НБУ Смолій заявив, що ажіотажний попит на валюту в країні затих, а пропозиції на валютному ринку стало більше, ніж до епідемії коронавірусу в Україні.

Також він запевнив, що зараз проблем з отриманням валютної готівки в касах банків немає.