ІТ-бізнесмени підтримали закон про податки в Дія City

Представники ІТ-індустрії позитивно оцінюють рішення парламенту запровадити особливі податкові умови для ІТ-галузі в рамках спеціального правового режиму Дія City. Своїми думками щодо прийняття 14 грудня Верховною Радою відповідного закону №5376 вони поділилися у мережі Інтернет.

Так, на думку виконавчого директора Асоціації IT Ukraine, яка представляє інтереси понад 65 тисяч ІТ-фахівців, Костянтина Васюка, прийняття закону — "це початок великих змін та додаткових можливостей для ІТ-індустрії, амбітний експеримент на державному рівні". Він вважає, що цим документом ІТ-спільноті вдалось відстояти прийнятні для індустрії податкові ставки.

Зокрема, закон передбачає, що доходи гіг-спеціалістів та працівників IT-компаній в Дія City будуть оподатковуватися ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати (що становить з 1 грудня 2021 року — 6500 грн), військовим збором — 1,5%. Якщо фахівець отримуватиме понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО

Відео дня

"Умови ведення бізнесу кращі, ніж у кожній із сусідніх країн, які конкурують з Україною за інтелект і людський капітал", — зазначив Founding Partner Roosh Сергій Токарєв на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Дія City сприятиме тому, що українські стартапи більше не будуть реєструватися в інших юрисдикціях, до України "зайдуть" іноземні компанії та капітал.

"Інвесторам буде комфортніше отримувати дивіденди та реінвестувати їх у нові проєкти. А це означає, що в Україні з'явиться ще більше крутих технологічних стартапів. Упевнений, деякі з них вже незабаром досягнуть мільярдної капіталізації та перейдуть у статус єдинорогів", —  вважає Сергій Токарєв.

Для стимулювання інвестицій законом запроваджується ряд податкових інструментів. Зокрема, доходи фізосіб у вигляді дивідендів, нарахованих компанією-резидентом, будуть звільнені від оподаткування, за умови їх виплати не частіше одного разу на 2 роки. Також діятиме податкова знижка для фізосіб у разі придбання частки в компанії-стартапі, що є резидентом Дія City.

СЕО Ajax Systems Олександр Конотопський особливо позитивно оцінює запровадження в рамках спецрежиму податку на виведений капітал (ПнВК).

"Податки — це важливий чинник, що впливає на розвиток бізнесу. Чим вони менші – тим більше можна реінвестувати в бізнес. Українські підприємці не мають простого доступу до грошей. Кредити отримувати важко, венчурних фондів мало. Єдиний спосіб піднімати бізнес – бутстрапити, реінвестувати. Податок на виведений капітал цьому сприяє. Та й розмір податку більш ніж конкурентний", — пише Олександр Конотопський.

СЕО Ajax Systems також вважає, що податкові умови спецрежиму - найкращі у Європі та одні з найкращих у світі. "З відомих мені юрисдикцій крутіше тільки Дубай", —  додав він.

Закон №5376 надає можливість компаніям та стартапам, які стануть резидентами Дія City, обирати між податком на прибуток (18%) та ПнВК за ставкою 9%. Останній буде особливо вигідний для тих компаній, які реінвестують прибуток у свій розвиток.

Нагадаємо, Дія City — це спеціальний правовий та податковий режим для розвитку ІТ-бізнесу в Україні. За прийняття податкового закону №5376 у другому читанні та в цілому проголосували 285 депутатів. У серпні цього року Президент підписав основний Закон №1667-ІХ про Дія City. Спецрежим планують повноцінно запустити на початку наступного року.