Китай думає, як захиститися від санкцій США / фото ua.depositphotos.com

Китайські регулюючі органи провели екстрену нараду з місцевими та іноземними банками, на якій обговорили, як вони можуть захистити зарубіжні активи Китаю від санкцій США.

Як повідомляє Financial Times із посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, Китай хоче захиститися від санкцій США, подібних до тих, які були введені проти Росії після її вторгнення в Україну.

Китайські чиновники побоюються, що такі ж заходи можуть бути вжиті проти Пекіна у разі регіонального воєнного конфлікту чи іншої кризи. Попри співпрацю керівництва країни з Кремлем, китайські банки та компанії, як і раніше, побоюються вести будь-які угоди з російськими організаціями, які можуть призвести до санкцій США.

Відео дня

У внутрішній зустрічі, що відбулася 22 квітня, взяли участь представники Центрального банку та Міністерства фінансів Китаю, а також керівники місцевих та міжнародних банків.

Адміністрація Сі Цзіньпіна була насторожена можливістю США та їхніх союзників заморозити доларові активи російського центрального банку.

На зустрічі не згадувалися конкретні сценарії, але одним із можливих приводів для таких санкцій є вторгнення Китаю на Тайвань. Цей острів Пекін називає своєю територією та погрожує вторгненням, якщо Тайбей відмовиться підкорятися його контролю на невизначений термін.

"Якщо Китай нападе на Тайвань, поділ китайської та західної економік буде набагато серйознішим, ніж із Росією, тому що економічний вплив Китаю зачіпає всі частини світу", - сказав один із учасників зустрічі.

За словами керуючого директора Orient Capital Research у Гонконгу Ендрю Коллієра, китайський уряд правильно непокоїться, "бо в нього дуже мало альтернатив, а наслідки [фінансових санкцій США] катастрофічні".

Китайські чиновники цікавилися на зустрічі у присутніх банкірів, що можна зробити для захисту закордонних активів країни, особливо її валютних резервів у сумі 3,2 трлн доларів.

Величезні активи Китаю, номіновані у доларах, варіюються від казначейських облігацій США на суму понад 1 трлн. доларів до офісних будівель у Нью-Йорку.

"Ніхто на місці не міг придумати гарного вирішення проблеми. Банківська система Китаю не готова до заморожування своїх доларових активів або виключення із системи обміну повідомленнями Swift, як США зробили для Росії", - сказало одне з джерел, поінформоване про зустріч.

Деякі банкіри припустили, що центральний банк Китаю може вимагати від експортерів обмінювати всі свої прибутки в іноземній валюті на юані, щоб збільшити свої доларові запаси. Нині експортерам дозволено залишати частину свого валютного виторгу для використання в майбутньому.

Інші пропонували "значно" скоротити квоту в 50 тисяч доларів, яку китайські громадяни можуть витрачати щороку на поїздки за кордон, оплату освіти та інші закордонні покупки.

Коли один чиновник запитав китайських банкірів, чи вони можуть диверсифікувати активи, забезпечені ієнами або євро, вони відповіли, що ця ідея непрактична.

Проте деякі присутні банкіри сумнівалися, чи зможе Вашингтон будь-коли дозволити собі розірвати економічні зв'язки з Китаєм, враховуючи його статус другої за величиною економіки світу, величезні доларові активи та тісні торговельні відносини зі США.

"США важко запровадити масові санкції проти Китаю. Це схоже на гарантоване взаємне знищення у ядерній війні", - погодився Ендрю Коллієр.

Нагадаємо, раніше в МЗС Китаю заявили, що країна не зацікавлена в Третій світовій війні та виступає за підтримку мирного врегулювання ситуації в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: