Ілюстрація REUTERS

Українські ресторани за час карантину, починаючи з моменту заборони роботи закладів громадського харчування 17 березня, втратили понад 60% обігу, а продажі кав'ярень скоротилися більш ніж на чверть.

Читайте такожПравоохоронці навідались до ресторану Тищенка через скандал з його роботою під час карантину (фото, відео)

Про це свідчать результати дослідження компанії з автоматизації ресторанів Poster, яке базується на даних про продажі 4000 закладів громадського харчування України.

Відео дня

"За чотири тижні карантину просадка з обігу у ресторанів fine dining сегмента становила в середньому 61%, у барів - 58% у порівнянні з чотирма тижнями до карантину. Бургерні і кафе втратили близько 50% обороту. Кав'ярні, яким зараз дозволено працювати на винос, в середньому втрачають 27% від докарантинних продажів. Найменше просіли заклади, які і до карантину працювали тільки на доставку, - лише на 13%", - йдеться в дослідженні.

Повідомляється, що сьогодні в Україні не працює 66% закладів громадського харчування: вони повністю або тимчасово зупинили свою діяльність у зв'язку з карантинними заходами. При цьому у працюючих зараз ресторанів виручка до карантину в середньому була на 50% вище, ніж у закритих.

"Тобто, ті ресторатори, які більше заробляли, змогли екстрено мобілізувати всі ресурси і продовжити роботу", - відзначають експерти Poster.

Згідно з дослідженням, на другому тижні карантину (23-29 березня) обороти закладів громадського харчування впали до 22% від докарантинних значень. Незначне зростання відзначалося на тижні 6-12 квітня - до 25%.

"Зростання відкриття закладів може бути пов'язане з тим, що, втомившись від невизначеності, частина закладів потихеньку адаптується до нової реальності і відновлює роботу на доставку або на винос", - наголошується в дослідженні.

Щобільше, в системі автоматизації Poster у квітні в Україні відкрилося 100 нових закладів (у порівнянні з стандартними 300-350) - які в основному працюють на доставку.

Як повідомляв УНІАН, уряд ухвалив рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня. Пізніше карантин було продовжено до 24 квітня, а потім до 11 травня.

З 17 березня і до закінчення карантину в країні заборонена робота закладів громадського харчування (ресторани, кафе), торгово-розважальних центрів, установ розважальної діяльності, фітнес-центрів. У країні дозволена робота аптек, продуктових магазинів і магазинів побутових товарів, а також ресторанів на умовах доставки.

Довідка УНІАН. Poster - перша в Україні хмарна система автоматизації для кафе, ресторанів і магазинів, яка об'єднує в собі програмне РРО, фінанси, аналітику тощо. Компанія заснована на початку 2013 року. Послугами компанії на сьогодні користуються 12000+ бізнесів у 90 країнах світу.