Вимоги МВФ стосуються НАЗК, НАБУ та Вищої ради правосуддя / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Україна має розв'язати три головні проблеми, щоб продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та отримати наступний транш.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв'ю "24 каналу".

За словами Марченка, вимоги МВФ стосуються трьох основних питань:

Відео дня
  • відновлення роботи Національного антикорупційного бюро;
  • відновлення роботи Нацагентства з питань запобігання корупції, а саме кримінальна відповідальність за недостовірні декларації та невчасне подання, прийнятий закон президент ветував, думаю, що найближчим часом це питання буде закрите;
  • по Вищій раді правосуддя узгоджена редакція, проходить комітет, голосується й питання буде закрите.

"Водночас щодо НАБУ - складніше. Зараз тривають перемовини щодо конфігурації комісії по відбору голови НАБУ. Це все, що я можу сказати. Я думаю, що є велика ймовірність того, що ці домовленості будуть досягнуті, тому нічого нездійсненного немає", - зазначив Марченко.

Він також зазначив, що наразі критичні потреби фінансування бюджету Мінфін закриває, зокрема, "запозичуючи на внутрішньому та зовнішньому ринках, перевиконуючи доходи бюджету".

Читайте такожМВФ очікує від України більшого прогресу для отримання траншу

Співпраця України та МВФ

  • 9 червня 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним близько 5 млрд доларів, спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.
  • На початку 2021 року в Україні працювала місія МВФ для перегляду програми stand-by. Місія завершилася в Україні завершилася без прийняття рішення про перегляд програми.