За словами експерта, від недружніх дій Туреччини страждає українська металургія / фото ua.depositphotos.com

Україна повинна запроваджувати тимчасову заборону на експорт брухту після того, як Туреччина оголосила про вжиття заходів щодо обмеження імпорту металопродукції, зокрема, української.

Таку думку висловив Ігор Гужва, доктор економічних наук, керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy), пише uaprom.info.

"Минулого тижня турецькі металурги звернулися до своєї влади обмежити імпорт сталі у країну, зокрема, з України. Можна не сумніватися, що офіційна Анкара захистить місцеві металургійні заводи, які тим часом масово скуповують український брухт", - сказав він.

Відео дня

Нагадаємо, що в липні цього року Туреччина встановила 1,5-річний максимум з імпорту брухту з України. Загалом, згідно з Держмитницею України, за 8 місяців 2021 року експорт брухту чорних металів збільшився в річному підрахунку у 20 разів, до 335 тис. т, з яких 95% було поставлено саме до Туреччини.

"Україна для Туреччини вже, по суті, стала найбільш незахищеним і при цьому легкодоступним джерелом брухту. Турецькі металурги, отримуючи преференції та державні субсидії, можуть навіть не звертати уваги на експортне мито в розмірі 58 євро / т і купувати український брухт практично за будь-яку ціну", - зазначив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine.

Водночас, за його словами, від таких недружніх дій Туреччини страждає українська металургія.

"У серпні ми вже отримали результат від такої турецької "брухтової" агресії: низка метпідприємств знизили виробництво. Наприклад, Дніпровський меткомбінат скоротив виплавку сталі в серпні на 7,5%, Дніпровський метзавод - на 16%. Не за горами час, коли почне падати вся галузь", - прогнозує Гужва.

Експерт також нагадав, що брухт - це критична сировина для декарбонізації української металургії, без нього країна не зможе досягти цілей Green Deal.

"Використання брухту дозволяє зменшити споживання первинної сировини, скоротити на 60 % споживання енергоресурсу і скоротити на 70% викиди CO2 металургією. Країни вже почали війни за брухт. Аргентина, Вірменія, ОАЕ, Казахстан вже заборонили його експорт, аналогічне питання розглядається в ЄС. Останній приклад - це Лівія, яка вже 16 серпня запровадила мораторій на експорт брухту. Саме після того, як Туреччина почала "вимивати" брухт з країни. Чому Україна не чинить аналогічно - питання риторичне", - констатував він.