Голова НБУ Яків Смолій / REUTERS

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про доповідь голови Національного банку України парламенту про діяльність НБУ (№ 3690).

Текст проекту постанови розміщено на сайті парламенту.

Його автором є народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський.

Відео дня

Проектом постанови передбачається, що Верховна Рада, яка заслухала та обговорила на позачерговому пленарному засіданні 13 травня доповідь голови НБУ про діяльність Нацбанку, візьме доповідь до відома і встановить, що Нацбанк як у 2019 році та на початку 2020 року, так і починаючи з 2014 року, "не виконав повною мірою своєї основної конституційної функції - забезпечення стабільності грошової одиниці України".

"Національний банк України формував і реалізовував вкрай небезпечну для країни валютно-курсову політику, яка штучно поглибила кризові явища в економіці", - йдеться у проекті постанови.

Читайте такожВ КСУ оскаржили конституційність закону про банки

Також передбачається встановити, що грошово-кредитна політика, що реалізовувалася НБУ як у 2019 році та на початку 2020 року, так і починаючи з 2014 року, "негативно вплинула на економіку країни, зокрема шляхом штучного перетоку значних фінансових ресурсів у піраміду державних боргових зобов’язань, створивши небезпечний дисбаланс в економіці".

Крім того, планується відзначити, що політика Нацбанку "не сприяла захисту економіки від впливу зовнішніх негативних впливів протягом 2019 року та під час карантину у 2020 році, а також не дозволила надати банківській системі України достатню підтримку для запобігання економічній кризі, а отже була неефективною".

Проектом постанови також планується встановити за доцільне створення Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування діяльності керівництва Національного банку України та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014-2019 роках.

"Заслухати доповідь голови Національного банку України на пленарному засіданні протягом четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання", - йдеться у проекті постанови.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). За ухвалення законопроекту проголосували 270 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас документ чітко визначає передумови і процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть в суді незаконність рішення НБУ.

Ще під час розгляду цього законопроекту в першому читанні деякі депутати й експерти називали законопроект неконституційним і таким, що суперечить багатьом чинним законам.