Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) вводить електронний реєстр ліцензій замість паперової форми на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків.

Читайте такожНБУ заборонив банкам у рекламі приховувати комісії та додаткові платежі

Як повідомили в прес-службі НБУ, відповідні зміни закріплені в постанові правління регулятора від 8 травня, яка набуває чинності з 16 травня поточного року.

Відео дня

Згідно з повідомленням, таким чином, ліцензія на переказ коштів стає електронною, а внесення відповідного облікового запису в даний реєстр стає фактом видачі заявнику ліцензії на переказ коштів.

Крім того, у зв'язку з переходом на електронну форму видачі ліцензії скасовуються послуги з переоформлення ліцензії на переказ коштів та видачі її дубліката.

При цьому заявник при необхідності в будь-який час зможе отримати витяг з реєстру в паперовій формі.

"Раніше отримані "паперові" ліцензії залишаються чинними, вони не вимагають заміни, термін їх дії не обмежується. Відомості про наявних учасників ринку автоматично включені в реєстр", - підкреслили в НБУ.

Наголошується, що при необхідності учасники ринку платіжних послуг завжди можуть безкоштовно отримати відповідну виписку з нового електронного реєстру.

Також повідомляється, що цими нововведеннями знижено документальне навантаження на учасників ринку, зокрема, у низці випадків у разі змін небанківська установа більше не повинно подавати в Нацбанк для узгодження оновлену інформаційну довідку про умови та порядок надання послуг з переказу коштів.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Національний банк України збільшив граничну суму валютних операцій, для яких встановлені спрощені вимоги до валютного нагляду, до 400 тисяч гривень (в еквіваленті) зі 150 тисяч гривень.