Ольга Піщанська / фото: Цензор

Виконувач обов'язків голови АМКУ Ольга Піщанська і юрвідділ комітету, очолюваний Геннадієм Яворовським, ігнорують рішення суду по справі тютюнової монополії компанії «Тедіс» і виробників сигарет, на яких АМКУ наклав штраф у 6,5 мільярда гривень, в тому числі 3,4 мільярда – безпосередньо на сам «Тедіс».

Про це пише у своїй колонці для Антикора журналіст Юрій Бутусов, при цьому зазначивши, що Піщанська – рідна сестра подруги сім'ї Зеленських з Кривого Рогу.

"23 червня почався суд по «Тедісу», а через два тижні голову АМКУ Ю. Терентьєва вже звільнили завдяки особистому втручанню президента Володимира Зеленського. Зеленський розчистив дорогу для Піщанської. Вийшло, що втручання Зеленського і зміна керівництва АМКУ точно збіглося з рішеннями по «Тедісу». Викликає подив, що будучи керівником АМКУ Піщанська не проконтролювала, щоб юристи забрали рішення суду по «Тедісу». Адже щоб був стягнутий штраф, необхідний юридичний супровід", - пише Бутусов.

Відео дня

Нагадаємо, в п'ятницю суд задовольнив клопотання колишнього глави АМКУ Терентьєва та виніс постанову заарештувати рахунки "Тедіса" у справі про монополії на тютюновому ринку для стягнення штрафу.

Згідно з чинним законодавством, для початку процедури стягнення штрафу за рішенням суду співробітники юридичного департаменту АМКУ, яким керує Геннадій Яворовський, зобов'язані забрати рішення про арешт рахунків і передати його в виконавчу службу, після чого штраф буде стягнутий. Але, як відомо, досі цього не сталося.

У розпорядженні УНІАН опинилася довідка про стягнення штрафу.

"Видати наручно представнику Антимонопольного комітету України кілька примірників Постанови Господарського суду м. Києва про забезпечення позову у справі №910/9359/20, оформлених належним чином, для пред'явлення до виконання органам примусового виконання/приватного виконавця", - йдеться в документі.

false

Що відомо про Яворовського та Піщанську

Згідно з даними ЗМІ, Яворовський на початку двотисячних працював провідним спеціалістом Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету. З 2009 по 2011 - заступник голови Адвокатського об'єднання «Українська ліга адвокатів». Після цього працював юристом на телеканалі «Тоніс», заступником начальника юрвідділу ДП «Конярство України». З 2011 по 2015 очолював юридичний департамент ПАТ «Український інститут проектування об'єктів газової промисловості «Укргазпроект», який до 2007 року контролювали, за інформацією ЗМІ, Григорій Суркіс і Віктор Медведчук, а після 2007 року до управління прийшов російський холдинг VS Energy Олександра Бабакова.

У січні 2018 року президент Петро Порошенко присвоїв Яворовському почесне звання "Заслужений юрист України". Зазначимо, Яворовський був помічником двох народних депутатів від партії "Блок Петра Порошенка" - Олександра Грановського і Василя Яніцького.

За інсайдерською інформацією, до Антимонопольного комітету Яворовський прийшов за рекомендацією першого заступник голови АМКУ - Піщанської Ольги Станіславівни, яка є дочкою колишнього викладача Володимира Зеленського і проживала з ним в одному дворі.

Як зазначає Юрій Бутусов, Піщанська – рідна сестра подруги сім'ї Зеленських з Кривого Рогу Світлани Піщанської. Також Світлану Піщанську в ЗМІ називали розпорядником нерухомості Зеленських в Італії, при цьому Офіс президента офіційно це досі не спростував, а сама Піщанська також інформацію не коментує.

За інформацією журналіста, Ольга Піщанська - головний претендент на посаду голови АМКУ, при цьому її заступником планується призначити юриста Геннадія Яворовського.

"Сподіваюся, народні депутати отримають можливість задати питання Піщанській і вона розповість про своє ставлення до справи «Тедіса», чи не буде воно закрите або згорнуте, як буде вестися робота в судах, що вона буде робити для ліквідації монополії та для недопущення продовження схеми після 2021-го року? Якщо по «Тедісу» буде дано відкат назад і не буде вжито заходів для стягнення штрафу – це справа може перетворитися в приклад політичної корупції", - зазначає Бутусов.