Фото УНІАН

Введення МОЗ карантину вихідного дня не вирішить проблеми стрімкого розвитку в Україні другої хвилі пандемії COVID-19. Разом з тим, такий обмежувальний захід може знищити залишки і без того дихаючої на ладан економіки, привести до втрати українцями сотень тисяч робочих місць і соціального колапсу.

Такої думки дотримуються опитані медики, представники бізнесу та економічні експерти. За словами головного лікаря медичного центру "Амедика" Ігоря Тихтенка, половинчасті заходи МОЗ у вигляді жорстких карантинних обмежень у вихідні дні ні до чого доброго не приведуть. Зупинити поширення інфекції такими методами просто неможливо.

«У мене до цього ставлення лікарське і особисте людське. Не можна вводити половинчастих заходів. Я прихильник жорсткого карантину. Якщо ми маємо його вводити, то давайте це зробимо за прикладом Ізраїлю, Італії. А половинчасті рішення не приведуть до жодного результату. Чим відрізняється неділя від вівторка? У неділю люди мають відпочивати від робочого тижня – сходити з дітьми в зоопарк, кафе, театр, кінотеатр. У мене питання: Хіба вони не зможуть зробити цього в будній день після 18.00? Зможуть! І чим відрізняється час з 18.00 до 24.00 середи від часу з 8.00 до 24.00 суботи? Нічим! Це проста епідеміологічна формула. Тому, якщо і вводити карантинні заходи та обмежувальні заходи, то жорстко, по всій країні і на всі дні, цілодобово", - каже лікар.

Відео дня

Тихтенко додав, що на від спочатку проваленого завдання з мінімізації зростання COVID-19, МОЗ завдасть болючого удару по економіці країни в цілому і бізнесу зокрема.

"Є і проста формула бізнесу: бізнес – це організація робочих місць і створення додаткової вартості. Будь-який карантинний захід виключає створення робочого місця. Відповідно, в країні відсутня додаткова вартість", - резюмував медик.

На думку експерта дискусійного клубу Олега Пендзіна, найбільш сильно від карантину вихідного дня постраждають сфери харчування, побутових послуг і розваг.

«Що стосується карантину вихідного дня, то найбільше постраждають заклади громадського харчування, культури, послуг, в яких пік завантаженості припадає саме на вихідні дні. По суті, їм обріжуть половину їх місячного доходу, якщо не більше... цей захід не дасть очікуваного результату щодо захисту від зараження, але зіграє сильну негативну роль з точки зору економічних процесів», – переконаний Пендзін.

Серйозними наслідками для соціуму загрожує заборона на роботу у вихідні дні операторів поштового зв'язку. На думку директора з розвитку мережі компанії «Нова пошта» Євгена Тафійчука, таке обмеження, що суперечить здоровій логіці, стане лише каталізатором масових порушень людьми карантинних норм.

«Даним кроком МОЗ просто обрізає життєво важливу логістичну артерію, яка з перших днів карантину в Україні постачала людей в безпечному дистанційному режимі всім необхідним, в тому числі – товарами першої необхідності. За останній місяць в "Новій Пошті" різко зріс обсяг замовлень на поштову доставку продуктів харчування, ліків, дезінфікуючих і засобів особистої гігієни. В умовах стрімкого розвитку пандемії, люди все більше бояться виходити з дому без потреби, вважаючи за краще купувати все необхідне в Інтернеті і отримувати товари безпечним шляхом – через пошту! У нашій компанії вже давно налагоджена схема безконтактного оформлення, оплати і видачі посилок. Всі відділення відповідають встановленим урядом протиепідеміологічним нормативам. Якщо зараз, коли рахунок щодня хворих наближається вже до 10 тисяч людей, зупинити роботу поштових операторів навіть на вихідні дні, це змусить населення країни бігати по магазинах і аптеках, ризикуючи власним здоров'ям. У нас 7500 відділень по всій країні, які рівномірно обслуговують людей протягом тижня без скупчення. Вважаю, що такий стратегічний для держави напрямок, як поштовий зв'язок, має працювати в безперервному режимі аж до крайнього моменту - ймовірного введення комендантської години», - вважає Євген Тафійчук.