Фото УНІАН

Понад 300 тисяч українських компаній просять Верховну Раду узгодити законодавство з нормами Європейського Союзу у сфері зниження тарифів за розрахунки платіжними картками, підтримуючи законопроект № 4364 в частині зниження ставок еквайрингу та інтерчейнджа.

Як представники бізнесу заявили в коментарі УНІАН, комісія в Україні вшестеро вище, ніж у країнах ЄС, оскільки там відсоток становить максимум 0,3% і він обмежений законодавством, а у нас же на користь фінансових установ відраховується близько 2% з кожної транзакції. Зараз, в період пандемії, саме час покласти край високим тарифам: це було б полегшенням як для людей, так і для бізнесу, і оздоровило б всю економіку.

Відео дня

"У 2012 році загальний розрахунок картами у великому бізнесі в нашій індустрії становив приблизно 9%. Зараз цей показник досяг 48-50%. Логічно, що тарифи повинні б падати, але банки щороку піднімають ставку за еквайринг. У нашій індустрії це друга, після заробітної плати, витрата. Цей тариф є несправедливим. Саме тому ми підтримуємо закон, який повинен істотно знизити цей тариф", – пояснив віце-президент АТ "Концерн Галнафтогаз" Василь Даниляк.

У Нацбанку висловили свою позицію щодо ситуації з комісіями і вважають, що зменшення ставок еквайрингу призведе до збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карт, а також позбавить клієнтів програм лояльності. Підприємці ж таки наполягатимуть на своїх пропозиціях і передадуть їх на розгляд профільного комітету парламенту.

Підприємці відзначають, що при збільшенні розрахункових операцій комісія повинна бути зменшена.

"Обсяг операцій зріс, і банківська комісія теж зросла. Так ринок не працює. Якщо ви купуєте чогось більше, то ви за це платите, зазвичай, менше. А в Україні все відбувається навпаки. Один з головних аргументів високої ціни комісії українських банків полягає в тому, що вони платять кешбек покупцеві, але потрібно розуміти, що це виключно маркетинговий інструмент для банків", – зазначив співзасновник "Розетка.UА" Владислав Чечоткін.

Президент Української ресторанної Асоціації Сергій Трахачов розповів, що до пандемії приблизно від третини відвідувачів вони отримували платежі картками, а після початку карантинних обмежень – майже 80% платежів.

"Держава створила досить великі обмеження в роботі, але не було зроблено майже ніяких кроків для того, щоб зменшити рівень високої комісії. Нам важливо, щоб влада допомогла нарешті підприємцям", - додав він.

Керівник Офісу простих рішень і результатів Марія Барабаш також повністю підтримує бізнес і вважає за необхідне знизити тариф за розрахунки платіжними картками 

"Це ознаки монопольної змови. В ЄС щорічно такі фінансові монополії отримують сотні мільйонів штрафів тільки за натяки на ту поведінку, яку демонструють у нас. Наш головний принцип - вести бізнес в Україні має бути не дорожче, ніж у сусідніх країнах", - сказала вона. 

За словами директора з питань співпраці з органами державної влади та зв'язків з громадськістю "МЕТРО Кеш енд Керрі Україна" Олесі Оленицької, необхідно покласти край високим тарифам, оскільки такий крок став би значним полегшенням як для бізнесу, так і для простого українця.

"Наша компанія, як представник великого європейського оптового рітейлера, щодня обслуговує понад 25 тисяч приватних підприємців у всіх куточках України, і ми, як ніхто інший, знаємо, з якими труднощами їм доводиться боротися, щоб продовжувати працювати в умовах пандемії. - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 19 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону Про платіжні послуги №4364, покликаний врегулювати платіжний ринок в Україні і привести законодавство України у відповідність до законодавства ЄС.

Довідка УНІАН. Еквайринг-можливість для торгового підприємства приймати безготівкову оплату за товари та послуги пластиковими картами.

Інтерчейндж - це комісія, яку банк, що обслуговує торгову точку (еквайєр), перераховує банку-емітенту, карткою якого розплатилися.