Новий курс мотивуватиме експорт активніше продавати валютну виручку / фото УНІАН

НБУ встановив новий фіксований курс долара – 36,57 грн/$. Такий курс є ринковим, тому, скоріш за все, цей фіксований рівень залишиться принаймні до кінця року.

Про це заявив експерт CASE Ukraine та екс-заступник директора департамента фінстабільності НБУ Євген Дубогриз, пише Forbes.

Нацбанк обрав для підвищення момент, коли готівковий курс досяг максимальних рівнів. "Зараз немає об’єктивних причин, щоб ринковий курс суттєво перевищував 37 грн/$, – вважає Дубогриз. – Підвищивши офіційний курс фактично до ринкового рівня, Нацбанк створив умови, за яких йому не доведеться більше змінювати фіксований рівень принаймні до кінця року".

Відео дня

Новий курс мотивуватиме експорт активніше продавати валютну виручку, розраховують у Нацбанку. Рівень 36,6 грн/$ влаштовує IT-сектор.

"Питання курсу було одним з найбільш гострих для IT-компаній, – каже виконавчий директор асоціації IT Ukraine Костянтин Васюк. – Це виважений крок з боку Нацбанку, він є певним компромісом, що знімає суттєву частину проблем для нашої індустрії, як експортера".

Інший наслідок – більш високий фіксований курс робить менш вигідним імпортний бізнес, додає Дубогриз. "Імпорт здорожчає, попит на валюту з боку імпортерів має знизитись, – очікує він. – Це зменшить тиск на резерви НБУ, відповідно вони будуть скорочуватися не такими швидкими темпами".

З іншого боку, це має негативно вплинути на інфляцію, адже імпортні товари стануть більш дорогими, зазначає заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса.

Незважаючи на те, що готівковий ринок відреагував на рішення спекулятивним ростом курсів до 39,5 грн/$, показники роздрібного ринку певний час можуть бути навіть нижчими за офіційний, припускає Дубогриз. 

Втім ризики подальшої девальвації гривні залишаються суттєвими через проблеми з фінансуванням бюджету, які останніми місяцями вирішувались за рахунок "друку грошей" Нацбанком, каже президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. 

"Якщо емісія продовжиться в значних обсягах, це буде не остання девальвація в наступні місяці, – вважає він. – Украінська економіка показала себе дивовижно стійкою під час війни, особливо на початку. Проте у стійкості є запас, і він не безкінечний".

Подальшими кроками для адаптації економіки до умов війни має стати оптимізація бюджетних видатків та робота над збільшенням фінансових надходжень від іноземних партнерів, перелічує Милованов. 

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 9 ранку 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол. Тепер один долар в країні за офіційним курсом коштує дорожче 36 гривень.

Таке рішення обумовлене тим, що для золотовалютних резервів України дуже дорого коштувало стримування офіційного курсу на рівні 29,25.

Пізніше у Національному банку розповіли, як зміна офіційного обмінного курсу вплине на інфляцію та ціни на пальне.

Вас також можуть зацікавити новини: