Сім'я Безпалько, яка контролює понад 50% Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу (БХФЗ), веде переговори про продаж підприємства відразу з декількома компаніями. Раніше ЗМІ повідомляли про переговори з компанією Horizon Capital. Тепер переговори ведуться ще з трьома компаніями. Серед них дві фармкомпанії - «Фармак» і «Юрія-Фарм», а такод інвестиційна компанія «Алтіус Кепітал», повідомив «Телеграф».

Деталі переговорів поки не відомі. У компаніях «Фармак», «Юрія-Фарм» і «Алтіус Кепітал» не підтвердили інформацію ЗМІ, але і не спростували.

Інформація про переговори щодо продажу з'явилася на тлі підозр у виведенні коштів з БХФЗ на компанію Ірини Ржепецької (в дівоцтві Безпалько), а також підозр з боку влади Німеччини та Швейцарії проти Ржепецької щодо несплати податків.

Відео дня

Раніше інші акціонери БХФЗ подали відразу декілька позовів проти 8 колишніх і нинішніх топ-менеджерів заводу на підставі аудиту. Ці дані свідчать про те, що топ-менеджери протягом декількох років закуповували фармацевтичну сировину за завищеними цінами, привласнюючи різницю.

Так, директор з розвитку бізнесу БХФЗ Ірина Ржепецька (дочка глави правління Миколи Безпалька і колишнього гендиректора Людмили Безпалько) як мінімум з 2015 року через власну фірму «Метабей», зареєстровану в Англії, виступає посередником у закупівлі фармацевтичної сировини за завищеними цінами у німецької компанії «Фармаплант». Різниця в цінах надходить на рахунки «Метабей». За оцінками позивача, збиток БХФЗ від таких дій склав як мінімум 6,8 млн доларів.

Ця сума на рахунках фірми Ржепецької за рішенням Високого суду справедливості Лондона арештована. Господарський суд Києва прийняв до розгляду позовні вимоги на таку ж суму.

Крім того, правоохоронні органи Німеччини і Швейцарії розслідують кримінальні справи проти Ржепецької за фактами шахрайства, ухилення від сплати податків і відмивання грошей.