Відстрочення платежів з обслуговування боргу за єврооблігаціями і варрантами у найближчі два роки дасть змогу спрямувати заощаджені 5 млрд дол. на нагальні потреби - соціальний захист та грошове забезпечення військовослужбовців.

Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів, про це заявив міністр Сергій Марченко.

За його словами, потреби України становлять близько 5 млрд доларів щомісяця, і в іншому випадку ці кошти були б направлені на погашення боргів.

Відео дня

"Хочу подякувати країнам-членам G7 та членам Паризького клубу кредиторів, які погодились перенести виплати відсотків тіла основного боргу на 2 роки. Сподіваємось, що комерційні інвестори у наші цінні папери також підуть на ті умови, які ми їм запропонували. Адже у нас є 13 випусків цінних паперів, і по кожному із них ми запропонували інвесторам відстрочення строку виплати відсотків, і погашення тіла кредиту", - сказав Марченко.

Також міністр фінансів наголосив, що Україна завжди була порядним позичальником.

"Ми повертали все в терміни та зменшували обсяг державного боргу. Навіть за 5 місяців війни ми здійснювали обслуговування наших видатків і боргів. Тому ми чесні перед інвесторами і провели попередню роз’яснювальну роботу", - сказав очільник Мінфіну.

Як повідомляв УНІАН, 20 липня група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів оголосила про намір відстрочити виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023 року з можливістю продовження відтермінування на рік (до 2024 року).

Вас також можуть зацікавити новини: