Фото ua.depositphotos.com

Відкриття морських портів для експорту української продукції дасть потужний поштовх для відновлення ВВП, який минулого року просів на 30%, а також принесений до бюджету сотні мільярдів гривень. Таку впевненість висловив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"Від відкриття портів ми побачимо просто прямий ефект. Підприємства ГМК заплатили за останній довоєнний рік більше 100 мільярдів гривень податків. Але якщо взяти те, що платять наші суміжні галузі – сума буде в рази більше. Адже відкриття можливості поставок через порти – це не тільки надходження валютної виручки в країну на 8 мільярдів доларів на рік. Це багатомільярдні надходження до бюджету, це збереження робочих місць – і не тільки у нас, а в Укрзалізниці, в портах, на підприємствах наших постачальників і суміжників, і т. д. мова йде про сотні тисяч робочих місць і про десятки мільярдів, якщо не про сотні мільярдів надходжень до бюджету! Тільки це, мені здається, що тільки ця подія зможе в цьому році привести до початку відновлення нашого ВВП", – пояснив Каленков. 

За його словами, для розблокування портів повинна бути використана така ж практика, що була відпрацьована на "зерновому коридорі". Адже не тільки аграрна сировина, а й інші товари з України є цивільними вантажами. 

Відео дня

"Головне зараз – щоб наші партнери взялися поширити "зернову" схему і на інші цивільні вантажі, які може перевозити Україна. Адже це не вантажі подвійного призначення, а цивільні вантажі. Ми всі пам'ятаємо, коли Росія повідомила, що виходить із "зернової угоди". Тоді Туреччина заявила: немає проблем, ми здатні самі забезпечити безпеку проходження суден. Я думаю, це можливо зробити і зараз. І тут, звичайно, головна роль у країни, яка одночасно і член НАТО, і наш партнер, і країна, яка має найбільший потенціал військовий в Чорному морі – Туреччини, яка може це гарантувати", – резюмував Каленков. 

Як відомо, перший віце-прем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна прагне розширити міжнародну угоду про експорт зерна морськими портами, включивши в нього можливість відвантаження сталі. За її словами, це дозволить підтримати економіку країни, яка постраждала від російської війни, і наростити ВВП.

У свою чергу президент Українського Національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що розблокування морських портів і розширення номенклатури експорту забезпечить Україні надходження мінімум $20 млрд на рік і значний приріст ВВП. Крім того, це допоможе українським галузям відновити і наростити виробництво.