В.о. голови НБУ Катерина Рожкова / фото УНІАН

Правління Національного банку України розраховує, що на посаду голови НБУ буде призначено професійну особу, технократа з високою репутацією, що не піддається політичному тиску.

Про це на брифінгу повідомила виконуюча обов'язки голови НБУ Катерина Рожкова.

"З нашої точки зору, це має бути професійна людина, у якої висока репутація як на внутрішньому ринку серед фінансового сектору, бізнесу, так і у зовнішніх партнерів України, включаючи інвесторів. Це має бути технократ, який не піддається політичному тиску", - сказала Рожкова.

Відео дня

Читайте такожПерша заступниця голови Нацбанку Рожкова призначена в.о. керівника НБУ

За її словами, це також має бути людина, яка готова і далі впроваджувати зважену політику НБУ за різними напрямками.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 липня, Верховна Рада підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського звільнити Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Виконувати обов'язки голови Національного банку України (НБУ) до призначення нового керівника буде перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія главою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерія Гонтареву. Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.