З Росії вже вийшло приблизно 1000 компаній / ілюстрація REUTERS

Вихід з території РФ після початку великої війни обійшовся іноземним компаніям у більш ніж 107 млрд дол у вигляді списань та втрати доходів. Про це повідомляє Reuters.

Обсяг збитків іноземних компаній зріс на третину з моменту останнього підрахунку в серпні 2023 року. 

Повідомляться, що росіяни вимагають знижки принаймні 50% на продаж іноземних активів, постійно посилюючи вимоги до виходу. Часто приймаються номінальні комісії в один рубль.

Відео дня

У 2024 році було оголошено про продаж активів Shell, Yandex NV, HSBC та Polymetal International на суму майже 10 млрд дол: знижки склали до 90%. 

На минулому тижні регуляторні органи дозволили французькій Danone продати свої російські активи. При цьому французи зазнали загальних збитків у 1,3 млрд дол. 

Захід продовжує співпрацю з Москвою

На сьогодні з Росії вже вийшло приблизно 1000 компаній, у той же час сотні залишаються у РФ, зокрема такі гіганти як Auchan, Nestle та Mondelez International. 

Нагадаємо, у минулому році у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) внесли корпорацію Nestle в список міжнародних спонсорів війни. 

Як тоді зазначалось, станом на початок 2022-го корпорація мала на території РФ сім фабрик. Прибуток Nestle від російського ринку експерти оцінили лише у приблизно 2% від діяльності всієї корпорації.

Ще раніше до спонсорів війни було внесено британську Unilever – одного зі світових лідерів на ринку харчової продукції та виробів побутової хімії.

Вас також можуть зацікавити новини: