Генерал Годжес пояснив, від чого залежатиме імовірність нападу Росії на країни НАТО / фото REUTERS

Ймовірність здійснення Росією подальшої атаки на західні держави буде залежати від того, наскільки Захід буд об’єднаним, зауважив колишній головнокомандувач збройними силами США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес в інтервʼю "ВВС Україна".

Годжес зазначив, що ймовірність переходу Росії на наступний рівень атаки, - чогось більшого, ніж вона уже робить із дезінформацією, кібербезпекою та порушенням повітряного простору, - "залежатиме від того, чи вважатимуть росіяни, що ми не готові, не обʼєднані, що ми ніяк не відповідатимемо". Саме тоді ризик ескалації зросте.

З іншого боку, зазначив Годжес, Росії для нападу на НАТО доведеться дуже добре підготуватись, і вона теж буде оцінювати ймовірні негативні наслідки від ескалації конфлікту.

Відео дня

"Я не думаю, що вони дурні. Якщо вони досягнуть успіху в Україні, тоді зможуть перейти кудись іще впродовж двох-трьох-чотирьох років. Звичайно, така можливість існує. Але їм доведеться багато поміняти, щоби підготуватися до нападу на НАТО. Тому що їх має хвилювати, що ми можемо належним чином відповісти. Це можливо, так, ми повинні до цього готуватися. Я не думаю, що це ймовірно, якщо Сполучені Штати не відвернуться від Європи, від України", - переконаний Годжес.

Він додав, що західні союзники мають допомогти Україні виграти промислову конкуренцію, отримати амуніцію та технічне обслуговування, і в той же час атакувати російську логістику. Якщо це станеться, Україна виграє, переконаний генерал.

Чи нападе Росія на НАТО

Згідно з аналізом німецьких спецслужб, Москва може подвоїти свою військову міць протягом наступних п'яти років та напасти на країни НАТО вже найближчим часом. Німецькі спецслужби роблять висновок, що "більше не можна виключати", що Путін нападе принаймні на деякі країни НАТО, такі як Балтія чи Фінляндія, з 2026 року.

Американський Інститут вивчення війни дійшов висновку, що президент Росії Володимир Путін розпочав підготовку до військової агресії проти НАТО. Зазначалося, що про це свідчать два укази російського лідера від 26 лютого, які офіційно відновлюють Московський і Ленінградський військові округи.

Вас також можуть зацікавити новини: