Замість запровадження додаткового податкового навантаження на легальний бізнес, українська влада має переключити увагу на «тіньовий бізнес».

Таку думку висловив політичний експерт Петро Охотін, коментуючи поданий Кабміном законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає збільшення податкового навантаження на легальний бізнес, повідомляє «24 канал».

«За логікою авторів законопроєкту, якщо цей закон буде прийнятий, то в бюджет надійде близько 50 мільярдів гривень. Але що робити бізнесу, який і так платив усі податки? Не зважаючи на пандемію, не зважаючи на кризу, не зважаючи на все інше, вони зараз будуть змушені платити ще більше. Це однозначно буде дуже поганим знаком для усіх потенційних інвесторів, для експертів міжнародних, які працюють з економікою. Ми точно від цього не виграємо», – зазначив Охотін.

Відео дня

Натомість експерти зазначають, що збільшити податкові надходження до бюджету можна в інший ефективніший спосіб – ліквідувавши корупційні схеми на ринку нафтопродуктів і тютюну, під час імпорту електроніки та експорту агропродукції. Економісти підрахували, що лише через нелегальне виробництво нафтопродуктів бюджет торік недоотримав 19 мільярдів гривень у вигляді акцизів та ПДВ, а вже цього року ця сума може зрости до 22 мільярдів.

«Якщо ми говоримо про сірі нафтопродукти, то це і втрата в економіці країни, і відхід грошей невідомо кому. Дуже часто такі сфери мають стосунки з РФ та Білорусією. Тобто з країнами, які мають свої інтереси. Виходить, що це ще й загроза національній безпеці», – пояснив Охотін.

Тож експерти радять урядовцям переключити увагу на «тіньовий бізнес», а не тих, хто веде бізнес відкрито і вкладає значні гроші у розвиток економіки. Адже ліквідація таких схем дозволила б приносити у бюджет 60 мільярдів щорічно.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", або так званий «ресурсний» законопроект. Рада має розглянути його вже цього тижня.

За розрахунками Мінфіну, ухвалення і реалізація положень законопроекту будуть сприятиме додатковим надходженням до бюджетів в розмірі близько 50 млрд грн в розрахунку на рік.