Згідно з результатами дослідження, проведеного Info Sapiens 14-18 червня, 90% українців вважають, що за контрабанду алкоголю, пального та тютюну у великих та особливо великих розмірах має застосовуватись кримінальна відповідальність.

Раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що контрабанда товарів (переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю) завдає орієнтовно 300 млрд грн. на рік збитків державному бюджету. 

ВІдповідаючи на запитання, чи має застосовуватись кримінальна відповідальність за контрабанду підакцизних товарів у великих та особливо великих розмірах, переважна більшість українців (90%) відповіли “так”, тоді як 5% – не погоджуються і 5% – не змогли визначитися.

Відео дня

Переважна частина (97%) тих, хто вважає, що контрабанда підакцизних товарів повинна передбачати кримінальну відповідальність, становить населення старшого віку (70+ років). Частка тих, хто не підтримує це твердження, найвища серед респондентів наймолодшої вікової групи 18-29 років (9%).

При цьому, що мешканці Сходу та Заходу України дещо рідше підтримують посилення відповідальності за контрабанду зазначених товарів, а ніж жителі інших областей. 

Зазначимо, при дослідженні було опитано 1000 респондентів Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед мешканців України віком від 18 років. Вибрка респондентів є репрезентативна за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання згідно даних Державної служби статистики.