Йдеться про збільшення частки, яка залишається на місцях / Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський анонсував, що найближчим часом буде зареєстрований законопроект, спрямований на збільшення дохідної частини місцевих бюджетів.

Про це він заявив на засіданні Палати місцевої влади Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України, яке проходить у Хмельницькому.

Читайте такожРада внесла правки до закону про валюту: що зміниться і кого це стосуватиметься

Відео дня

"Спільно з урядом і парламентом ми будемо ініціювати законопроект про оптимізацію дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема, щодо удосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, доходів фізичних осіб, єдиного і транспортного податків. Йдеться не про збільшення цих податків, а саме про збільшення частки, яка залишається на місцях", - сказав він.

Також президент зазначив, що планується вдосконалити механізм розподілу міжбюджетних трансфертів.

Держбюджет і місцеві бюджети

  • У квітні 2020 року Кабінет міністрів спростив порядок і умови отримання місцевими бюджетами субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, що має поліпшити умови боротьби з коронавірусом.
  • 8 липня Кабінет Міністрів виділив майже 1,7 млрд грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
  • Крім того, в липні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв десятиліття "економічного прориву", Нацбанк збільшив міжнародні резерви до восьмирічного максимуму, а інфляція знову повернулася до зростання.
  • У червні 2020 року в загальний фонд місцевих бюджетів надійшло 131,5 млрд грн, що на 2,1%, або 2,7 млрд грн, більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • 23 березня 2021 року Кабмін прийняв рішення про виділення місцевим бюджетам майже 1,7 млрд грн на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення країни.
  • Місцеві бюджети у 2021 році отримають з державного бюджету понад 160 млрд грн субвенцій і дотацій.