Зеленський схвалив ратифікацію Меморандуму про 1,2 млрд євро коронакредиту від ЄС / REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про ратифікацію Меморандуму та Кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом про отримання макрофінансової допомоги ЄС на суму до 1,2 мільярда євро.

Читайте такожМінфін очікує отримати заплановані транші МВФ до кінця року

Як передавати прес-служба голови держави, реалізація положень Меморандуму та зазначеної Угоди дозволить залучити додатковий кредитний ресурс Євросоюзу, який буде спрямований на підтримку макроекономічної стабільності, платіжного балансу та реалізації реформ у нашій державі. Виплата коштів здійснюватиметься двома траншами - кожен по 600 мільйонів євро.

Відео дня

Що повідомили в офісі президента

В офісі президента зазначили, що Меморандум визначає загальні передумови для виділення коштів, а також визначає заходи в рамках реалізації структурних реформ, необхідних для отримання другого траншу цієї допомоги.

На що підуть кошти від Євросоюзу

Передбачені заходи стосуються медичних закупівель, податкової та митної реформ, функціонування судової системи, державного управління, корпоративного управління для державних підприємств, функціонування ринку газу.

Зазначені Меморандум і кредитну угоду Україна і ЄС уклали 23 липня в Брюсселі. Підписанню документів передувало прийняття Європейською радою рішення про виділення" виняткової "макрофінансової допомоги країнам Європейської політики сусідства і розширення в умовах кризи Сovid-19 обсягом 3 мільярди євро. Україна отримала найбільший пакет допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро.

Що цьому передувало

  • Верховна Рада 25 серпня ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у сумі до 1,2 мільярда євро.
  • Україна, згідно з умовами Меморандуму, зобов'язалася провести конкурсний відбір на посади керівників Державної податкової та митної служб після закінчення карантину, ліквідувати Державну фіскальну службу і прийняти в першому читанні проект закону про створення нового агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів.