Российский металлургический гигант «Мечел» предупредил о риске дефолтаZN.UA

Російський металургійний гігант «Мечел» попередив інвесторів про ризик дефолту в разі скорочення ліквідності банківської системи Росії через політичну кризу в Україні, випливає з матеріалів компанії, передає ИТАР-ТАСС.

"Мечел" відзначає, що останнім часом уповільнення темпів зростання економіки Росії, а також події в Україні і в Криму "додають фактор невизначеності в можливості російських банків забезпечити достатню ліквідність для російських компаній".

Читайте такожВідтік капіталу з Росії через санкції може скласти $200 мільярдів - експерт

Відео дня

"У такій ситуації, якщо російські банки і фінансові інститути виявляться не здатні продовжити процес рефінансування нашої боргового навантаження і фінансування потреб у капіталі, ми можемо опинитися не здатні диверсифікувати джерела фінансування і допустити дефолт за боргом, що матиме значний ефект на бізнес, фінансовий стан, операційні результати і перспективи", - зазначено в матеріалах "Мечела", направлених в Комісію з цінних паперів і бірж США.

З початку 2014 року чистий борг "Мечела" станом на 30 квітня скоротився на $560 млн, досягнувши $8,6 млрд.

Читайте такожРосійський рубль продовжує падати

Станом на 31 грудня 2013 року загальний борг "Мечела" становив $9 млрд, а чистий борг - $8,7 млрд проти $9,1 млрд на кінець 2012 року.

Близько 68% від загального боргу компанії припадає на кредити в російських банках, 25% - на кредити іноземних банків, 7% - на облігації.

Близько 51% загального боргу номіновано у рублях, 42% - в доларах, 7% - у євро.

У кінці лютого старший віце-президент ВАТ "Мечел" з фінансів Станіслав Площенко повідомив, що "Мечел" веде переговори про рефінансування заборгованості до кінця 2014 року у розмірі близько $1 млрд, з яких близько $500 млн припадає на погашення кредитів ВТБ, інша половина - на кілька невеликих кредитних ліній.

15 травня стало відомо, що "Мечел" рефінансував кредит ВТБ на 40 млрд руб.

Читайте такожБанк «Росія», що потрапив під санкції США, за місяць втратив третину всіх вкладів

Серед основних кредиторів "Мечела" - три найбільших російських банки: Сбербанк, ВТБ і Газпромбанк, а також велика кількість західних банків, які брали участь у синдикатах та клубних угодах.

Група "Мечел" об'єднує виробників вугілля, залізорудного концентрату, сталі, прокату, феросплавів, продукції високих переділів, теплової та електричної енергії. Ігорю Зюзіну належить 66,76% акцій, іншим менеджерам - близько 1%.