REUTERS

Різке здешевлення нафти та економічна криза змусить Росію у найближчій перспективі вжити радикальних заходів, щоб врятуватися, пише Дзеркало тижня із посиланням на статтю Річарда Секва у The Guardian.

Країна переживає так званий "ідеальний шторм", який може змусити режим Володимира Путіна змінитися.

Оглядач зазначає, що Кремль захоче посилити свій контроль капіталів заради рубля.

Відео дня

Читайте такожРосіяни відчули кризу: падіння рубля вже важливіше за Україну - опитування

"Клас олігархів категорично виступає проти введення контролю над рухом капіталу. Але не виключено, що в уряду скоро не залишиться іншого вибору. Контроль над обміном валют сильно звузить можливості великого бізнесу, який донині використовує західні банки та офшорні холдинги, щоб управляти інвестиціями в Росії і зменшити свою вразливість перед політичними ризиками", - сказано у статті.

Путін у кінці минулого року оголосив про політику "деофшоризації" і закликав олігархів безкарно повертати свій капітал з-за кордону. Це може радикально змінити правила гри путінського режиму.

Водночас оглядач зазначає, що російський президент здивував своїми заявами про полегшення життя для малого і середнього бізнесу.

"Проте російська система розрахована на збереження інертності і діє в рамках підтримки балансу між кількома фракціями", - пише оглядач.

Фінансова криза змусить режим Путіна піти на радикальні зміни і позбутися від цієї інертності, чого не відбувалося від часів розпаду СРСР. І, на думку автора, президент Росії може здивувати і зважитися на реальні економічні реформи.

Раніше УНІАН повідомляв, що, на думку The Independent, заява Путіна про те, що високі ціни на горілку стимулюють виробництво потенційно небезпечних нелегальних спиртних напоїв і повинні бути обмежені урядом, є, можливо, першою ознакою того, що економічний тиск дійшов і до нього.