Нещодавно Укргазбанк відновив програму «Теплі кредити» для українців та ОСББ із компенсацією від держави. І перший тиждень її реалізації був напрочуд результативним - близько 200 родин залучили 8 млн грн на енергоефективні заходи. Адже нині питання економії енергоресурсів поставлено дуже гостро як на держаному рівні, так і на рівні кожної окремої родини. Державна програма «Теплі кредити» стала  важливим кроком у впровадженні енергоефективних заходів у житлових будинках. Крім того, досвід європейських країн продемонстрував, що завдяки подібній програмі попит на енергію значно зменшився через уникнення її марнування та впровадження енергозберігаючих заходів.

Державний Укргазбанк вже зарекомендував себе на ринку у статусі провідного Еко-банку, який піклується про довкілля та українців, фінансуючи проекти з енергоефективності та енергозбереження. Енергоефективність – це історія про мінімізацію витрат кожного окремого громадянина, а за рахунок цієї ж економії  – досягнення власної енергетичної незалежності.

Про те, що завдяки енергоефективним заходам можна заощаджувати на комунальних платежах вдвічі і навіть більше, вже на власному досвіді пересвідчилися й ОСББ  із різних міст України. Більше того, утеплення будинків – це ще й вигідна інвестиція у власну нерухомість, адже таке житло збільшується у вартості на 30-40%.

Відео дня

Однак важливим є той факт, що серед низки енергоощадних заходів найбільшу економію енергоспоживання надасть тільки комплексне утеплення будинку. Після усіх заходів економія на сплаті комунальних платежів є суттєвою для кожного мешканця такого будинку, адже використання теплової енергії скорочується в середньому на 30-50%.

За весь час дії програми Укргазбанк став абсолютним лідером у наданні енергоефективних кредитів ОСББ та ЖБК. Банк видав 1 127 кредитів на суму 344,8 млн грн. А це, по-перше, половина від усіх виданих кредитів в Україні, а також 40% за обсягом фінансування.  Важливо зазначити, що такі клієнти є надзвичайно відповідальними та дисциплінованими – жодного проблемного кредиту чи-то простроченого. І, звичайно, таким клієнтам державний Укргазбанк пропонує лояльні умови кредитування, наприклад, відсутність застави, знижені ставки, 0% власний внесок.

«Своїм клієнтам ми пропонуємо зручні умови кредитування на придбання енергоефективного обладнання й  матеріалів - від 10 тис. грн до 10 млн грн, строком до 10 років - а це єдина опція серед банків на сьогодні. Зазвичай такі кредити обслуговуються і повертаються швидше запланованого строку», - зазначив перший заступник голови правління Укргазбанку Андрій Кравець під час прес-конференції, приуроченої до старту нового етапу держпрограми.

На початку програми найактивніше утеплювалися ОСББ із Січеславської (Дніпропетровської) області, яка одразу починаючи з 2017 року поступилася Рівненській. До речі, остання й досі є абсолютним лідером за кількістю «теплих» кредитів. Загалом у 2018 році до трійки лідерів долучилися і південні регіони – Одещина та Херсонщина. А найбільші в Україні проекти з повної термомодернізації будинків – у Києві (майже на 10 млн грн) та у Луцьку (3,5 млн грн) вже забезпечили мешканцям багатоповерхівок суттєву економії на сплаті комунальних платежів. Адже замінивши старі вікна, двері, встановивши індивідуальній тепловий пункт, утепливши будівлю ззовні – ви значно знижуєте споживання теплової енергії щонайменше на 30%, а інколи така економія досягає і 70%. Тож не варто нехтувати таким шансом – зробити власне житло максимально енергоефективним, витративши на це мінімум коштів завдяки доступним умовам кредитування та компенсації від держави.