Ілюстрація REUTERS

Напередодні результатів президентських виборів вартість житла на первинному ринку Києва буде залишатися стабільною на рівні 23 тис. грн/кв. м.

Читайте такожКабмін скоротив час отримання адреси будівництва до 5 днів

Про це УНІАН повідомила прес-служба інформаційно-аналітичного порталу про новобудови 3m2, посилаючись на дані порталу ЛУН.

Відео дня

Наголошується, що за підсумками березня на первинному ринку Києва середня вартість житла залишилася на рівні показників лютого і становила 23 000 грн/кв. м. При цьому мінімальна ціна квадратного метра в новобудовах в березні становила 16 000 грн.

Вартість новобудов у доларовому еквіваленті за лютий-березень залишилася колишньою — в середньому 850 дол./кв. м.

«Ще в січні квадратний метр коштував 23 700 грн/кв. м, таким чином, за підсумками I кварталу 2019 року ціна на первинному ринку Києва знизилася на 2,95%», - цитує прес-служба експерта з нерухомості Вікторію Берещак.

Експерт зазначила, що відносне затишшя на ринку первинного житла в березні було викликане психологічними факторами: потенційний покупець зайняв вичікувальну позицію, чекаючи закінчення виборчого процесу.

«На ринку спостерігається певне затишшя, викликане політичними чинниками. Платоспроможний покупець чекає остаточних результатів виборів, при цьому уважно відстежує курсові коливання валют. Відчувається якась розгубленість: будуть ціни "падати" або "рватися вгору". На мій погляд, чекати якихось різких коливань середньої ціни на квартири в Києві не варто. Всі зміни будуть в межах 1-3% внаслідок об'єктивних сезонних факторів, які включають в себе подорожчання будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт», - вважає Берещак.

Також, експерт зазначила, що в більшості районів Києва за підсумками минулого місяця спостерігається зниження ціни за квадратний метр і лише у Деснянському районі вона зросла на 1,69%, - до 18100 грн/кв. м.

«Найбільше просіла ціна на Оболоні – тут середня вартість новобудов за підсумком минулого місяця становила 18 800 грн/кв. м, що на 8,29% менше, ніж у лютому. Знизилася ціна і в Шевченківському районі: на 4,41%, до 32 500 грн/кв. м», - зазначила Берещак.

Як повідомляв УНІАН, показник введення в експлуатацію житла в Україні в 2018 році скоротився на 5,7% порівняно з 2017 роком і становив 8,689 млн кв. м.