В Україні можуть створити Міністерство цифрової економіки / фото УНІАН

Україна повинна трансформувати традиційне Міністерство економіки в Міністерство цифрової економіки України.

Читайте такожНацбанк продовжить вивчати можливість випуску е-гривні

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомила прес-служба уряду.

Відео дня

«Мінекономрозвитку слід наділити ширшими повноваженнями в сфері розвитку цифрової економіки. Уже три роки наше міністерство активно розвиває цифровий порядок денний для України, проте слід нарешті скоротити невластиві функції інших органів влади в сфері цифровізації. Україна повинна діяти за прикладом колег-європейців і перетворити традиційне Міністерство економіки в Міністерство цифрової економіки України», - цитує віце-прем'єра прес-служба.

Кубів також наголосив на необхідності оптимізувати роботу комітетів Верховної Ради і створити ефективний комітет з цифрової економіки.

«З 1 серпня 2016 року система електронних державних закупівель «Прозорро» стала обов'язковою для використання на всій території України. Реформа децентралізації, яку проводить уряд, дала змогу ефективно запустити її вже в 24 регіонах України. До «Прозорро» підключені 238 міст і селищ. За півтора року кількість аукціонів зросла майже в десять разів і вже становить близько 3,5 тис.», - зазначив він.

За словами Кубіва, сьогодні в місцевих громадах саме малий і середній бізнес є основним учасником торгів у системі «Прозорро».

Він зазначив, що перехід на електронні майданчики для проведення державних закупівель, оренди державного майна і мала приватизація - це успішні приклади. «Так, із серпня 2018 року, тобто за 10 місяців, Фонд держмайна через «Прозорро.Продаж» продав 404 таких не надто привабливих об'єкти на загальну суму майже 500 млн грн. Це в 10 разів більше, ніж було продано за весь 2015», - наголосив він.

Загалом за 10 місяців мала приватизація принесла державі вже більш як 1 млрд 60 млн грн.

Перший віце-прем'єр-міністр повідомив, що в Україні вже працюють два нових портали для громадського контролю: за використанням міжнародної технічної допомоги та за державними підприємствами.

«Уже зараз кожен бажаючий може зайти на сайт хоча б зі свого смартфона. І подивитися онлайн інформацію про фінансовий стан трьох з половиною тисяч державних підприємств. Невдовзі цю інформацію доповнить фінансова звітність в електронному форматі», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, голова парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко пропонує уряду створити в Україні структуру, яка відповідає за розвиток цифрової економіки.