Експерти прогнозують збільшення цін на оренду житла / фото УНІАН

Ще декілька років тому сегмент бюджетного житла в Києві стартував від 6 тисяч гривень, зараз квартиру дешевше 8 тисяч знайти дуже складно.

Читайте такожІндекс Біг-Мака: гривня знову одна з найбільш недооцінених валют світу

За словами рієлтора Максима Бабуряка, приблизно 80% всіх угод по Києву – бюджетний сегмент, передає «Обозреватель». За словами експерта, в бюджетному сегменті 75-80% угод – однокімнатні за 8 тисяч. Конкуренція за квартири поки невисока: на ринку "мертвий сезон". Насамперед, знімають житло біля метро і з мінімальним набором меблів.

Відео дня

За прогнозами експертів, ближче до кінця серпня починається "гарячий" сезон і ціни на оренду житла можуть піти вгору. Причинами є активний бізнес-сезон та початок навчального року – десятки тисяч студентів прибудуть на навчання до великих міст. Все це призведе до значного зростання попиту на ринку – кількість охочих орендувати житло збільшується. Разом із тим орендодавці починають роздувати ціни.

Традиційно до вересня квартири в бюджетному сегменті дорожчають на 10-20%. "Є ще інший момент. Орендодавці намагаються відкласти підвищення цін до кінця опалювального сезону або зробити це перед його стартом. З огляду на витрати на комунальні послуги, які взимку збільшуються у 3-4 рази, це дозволяє квартирантам м'якше пережити такий "сюрприз", – пояснює Бабуряк.

Однак із таким твердженням погоджуються далеко не всі експерти ринку. Чекати значного подорожчання оренди не доводиться, впевнена член правління Інституту нацполітики, експерт у сфері нерухомості Марина Багрова. Мовляв, ціни ближче до вересня, як і в минулі роки, дійсно підвищаться, але зростання буде незначним і в кращому випадку покриє просідання мертвого сезону весна-літо.