Ілюстрація REUTERS

Співробітники Служби безпеки України провели огляд об'єктів коксохімічного виробництва на найбільшому металургійному підприємстві України «АрселорМіттал Кривий Ріг» в рамках розслідування кримінальної справи про екоцид, повідомили в компанії.

Читайте також"Дозиметр зашкалював": у "Слузі народу" розкрили причини скандалу з екоцидом на "АрселорМіттал Кривий Ріг"

«Служба безпеки України знову прийшла до «АрселорМіттал Кривий Ріг». На цей раз для огляду об'єктів коксохімічного виробництва. На підприємство допущені 11 представників СБУ у супроводі фахівців головного управління екологічної інспекції та Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Дніпропетровського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України», - сказано в повідомленні.

Відео дня

При цьому наголошується, що співробітники СБУ відмовилися допускати до участі в огляді спеціалістів підприємства, тим самим позбавивши їх можливості належним чином оцінити вимірювання та дії, що проводились.

«Представники СБУ спільно з екологами проводять огляд вуглепідготовчого, коксового цехів, а також цехів уловлювання та сіркоочищення коксохімічного виробництва. Огляд проводиться на підставі постанови Бабушкінського районного суду міста Дніпро від 13 серпня 2019 року в рамках розслідування кримінальної справи за статтею 441 КК України («Екоцид»)», - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня тоді ще в. о. голови СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки України підозрює керівництво підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» в екоциді.

Він зазначив, що під час обшуків з'ясувалося, що один з приладів, який вимірює товщину сталі і містить в собі джерело іонізуючого випромінювання, працював без офіційної здачі його в експлуатацію та з порушенням проектних умов експлуатації, що призвело до значного рівня радіації в приміщенні, де цей прилад встановлений відповідно до опромінення працівників заводу.

Баканов додав, що впевнений, що власник підприємства «АрселорМіттал» Лакшмі Міттал не в курсі, що відбувається на його заводі в Україні.

За фактом недотримання на підприємстві умов радіаційної безпеки порушено кримінальне провадження за ст. 441 Кримінального кодексу України - екоцид.

На початку серпня керівництво "АрселорМіттал Кривий Ріг" провело зустріч з президентом України Володимиром Зеленським і підтримало ініціативи Офісу президента, домовившись про продовження модернізації підприємства.

Довідка УНІАН. Металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг», що належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні, спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема арматури і катанки.

Виробничі потужності підприємства, що має повний виробничий цикл, розраховані на щорічний випуск більше 6 млн. тонн прокату, близько 7 млн тонн сталі і понад 6,7 млн тонн чавуну.

Основними ринками збуту металопродукції підприємства є країни Близького Сходу, Африки та Європи.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій комбінату «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в «Mittal Steel Кривий Ріг», пізніше – в «АрселорМіттал Кривий Ріг». Компанія ArcelorMittal утворена в 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor та індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.