Ілюстрація REUTERS

Непродумані податкові зміни, зокрема, із запланованим підвищенням ренти на залізну руду і газ спровокують скорочення виробництва та експорту продукції металургійної галузі на 70%.

При цьому державний бюджет недоотримає понад 2 мільярди гривень. Таку думку в коментарі OBOZREVATEL висловив народний депутат України Муса Магомедов.

"Зміни самої ставки рентного платежу та одночасне розширення бази оподаткування може призвести до того, що продукт під назвою руда, концентрат, агломерат, окатиш, який експортується на далекий закордон, буде абсолютно неконкурентоспроможним. Те, що пропонується зараз, створить ситуацію, за якої рентні платежі для українських компаній будуть в десять разів вищими, ніж для їх прямих конкурентів російських: 2,5 долара і 25 доларів. Про що це говорить? Про те, що собівартість може виявитися вище за ціну реалізації й Україні доведеться піти з ринків, на яких збувається велика кількість продукції", - переконаний Магомедов.

Відео дня

Нардеп розкритикував поспіх, з яким Верховна Рада має намір ухвалити законопроект, що містить 430 листів порівняльних таблиць і стосується дуже багатьох питань з оподаткування. І висловив надію на те, що голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев стримає слово і перед другим читанням законопроект 1210 будуть внесені зауваження, які допоможуть досягти компромісу між інтересами держави та бізнесу.

"Якщо ж це обіцянки не буде дотримано, це погано позначиться і на бізнес, і на державі. Тому що зниження обсягів виробництва й експорту приблизно на 70% - це те, про що говорять аналітики, призведе до зменшення надходжень до бюджету десь на 2 з гаком мільярди. Тобто те, що робиться для того, щоб збільшити ці надходження, призведе до кардинально протилежного результату. Саме тому дуже важливо знайти правильний баланс між інтересами держави та інтересами бізнесу", - підкреслив Магомедов.