Ілюстрація REUTERS

У разі прийняття скандального законопроекту № 1210 про зміну податкового законодавства великі гірничорудні підприємства з низькою собівартістю, можливо, залишаться на плаву, але ті, у яких собівартість продукції висока, будуть змушені припинити роботу. Таку думку висловив голова відділу аналітики Adamant capital Костянтин Фастовець у статті 112.ua "Тютюнники, ГЗК і навіть Rozetka: Найбільші компанії України можуть закритися через податкові ініціативи.

"Останнім часом кон'юнктура на світовому ринку дозволяла українським ГЗК працювати маржинально, але якщо рента буде підвищено так, як це пропонується в законопроекті № 1210, у багатьох підприємств виникнуть серйозні проблеми", - сказав Фастовець. Він уточнив, що це не сприяє поліпшенню інвестиційного клімату в країні.

Експерти прогнозують, що через підвищення рентної плати закриється третина вітчизняного виробництва. Крім того, Україна втратить 70% експорту руди і, як наслідок, близько 30% всіх валютних надходжень. Залізнична галузь в цьому випадку може втратити 40% обсягів вантажоперевезення. Зростання вартості видобутку залізної руди в Україні призведе до зростання трудової міграції, підкреслюють експерти. Згідно з дослідженням одного з представників четвірки " світових аудиторів – PRICEWATERHOUSECOOPERS, податкові ініціативи, закладені в законопроектах № 1210 та № 1210-1, зроблять видобуток руди в Україні у 9 разів дорожче, ніж в Росії.

Відео дня