Ілюстрація REUTERS

Нинішня модель карантину в Україні не лише не зупиняє коронавірусу, але й вбиває економіку.

Читайте такожБізнес на карантині: 20% скоротили зарплату, 15% відправили працівників у відпустку, 4% скоротили штат

Таку думку під час онлайн-прес-конференції на тему "Як встояти малому і середньому бізнесу під час карантину і що робити після" висловив координатор експертних груп "Економічної експертної платформи" Олег Гетьман.

Відео дня

"Нинішня модель карантину не досягає своєї мети, вона не зупиняє коронавірусу й вбиває економіку", - сказав він.

Також експерт висловив думку, що якщо до кінця квітня не буде замінена нинішня модель карантину на більш ризик-орієнтовану, то бізнес буде закриватися, звільняти співробітників.

"Те, що зроблено парламентом, урядом (в плані підтримки бізнесу – УНІАН) - це добре, але все це може допомогти бізнесу, якщо така жорстка модель не довше, ніж до кінця квітня. Після квітня, якщо не буде змінена модель карантину, бізнесу вже не допоможеш. Бізнес буде закриватися, звільняти співробітників", - сказав експерт.

Гетьман вважає, що ризик-орієнтована модель карантину має передбачати ширше тестування населення і масове використання електронних засобів.

"Інша модель, яку використовували, наприклад, в Японії, Південній Кореї, Сінгапурі - модель ризик-орієнтованого карантину, на нашу думку, дозволяє зупинити вірус й не завдати істотної шкоди економіці. Вона передбачає широке тестування на інфікування коронавірусом, далі ефективна ізоляція, обсервація, використання електронних засобів", - сказав він.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня Кабінет міністрів збільшив максимальну суму кредиту за програмою "Доступні кредити 5-7-9% до 3 мільйонів гривень c 2 мільйонів гривень. За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, представники малого та мікробізнесу можуть розраховувати на отримання грошей з державного бюджету на повне списання ставок по кредитах в рамках держпрограми "5-7-9" за умови, якщо збережуть 80% свого персоналу.

Крім програми "5-7-9", уряд і Національний банк розробили перші дві програми найшвидшою кредитної підтримки малого бізнесу, які передбачають умови збереження бізнесами майже всього фонду оплати праці й кількості найнятих працівників і спрямовані на мінімізацію безробіття та створення умов для швидкого перезапуску економіки після завершення карантину. Обидві програми очікують свого затвердження Кабміном.

Відповідно до проведеного Європейською Бізнес Асоціацією у березні експрес-опитування серед представників малого та мікробізнесу - учасників проекту Unlimit Ukraine, кожен п'ятий представник малого бізнесу в Україні може припинити свою діяльність через карантин, запроваджений владою в рамках заходів з протидії поширенню коронавірусу.

11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.