Ілюстрація REUTERS

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликає прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля і Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства призупинити до кінця року дію закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», яким передбачається сплата бізнесом організаціям колективного управління відсотка від вартості певних видів техніки.

Читайте такожБізнес на карантині: 20% скоротили зарплату, 15% відправили працівників у відпустку, 4% скоротили штат

Про це повідомила прес-служба ЄБА.

Відео дня

За інформацією асоціації, дані організації колективного управління, акредитовані Мінекономіки, зокрема, Український музичний альянс і Всеукраїнське агентство авторських прав, вже оприлюднили попередні тарифи для сплати відрахувань у розмірі від 0,44% (для телевізорів) до 4,71% (принтери) від вартості обладнання.

У ЄБА підкреслили, що пропоновані відрахування є надто високими й призведуть до підвищення вартості такого обладнання для українського споживача, і подальшого зростання в Україні тіньової економіки.

Крім цього зазначається, що у зв'язку із закриттям магазинів і ряду виробничих потужностей через карантин майже по всьому світу, індустрія побутової техніки та електроніки несе суттєві економічні втрати, і тому введення додаткового збору з виробників техніки може істотно ускладнити або навіть зробити неможливим діяльність законослухняних компаній.

Також ЄБА закликає відтермінувати початок переговорного процесу між бізнесом та організаціями колективного управління щодо цієї проблеми, який спочатку був запланований на 14-15 квітня.

«Ситуація ускладнюється тим, що у зв'язку з карантином та обмежувальними заходами виробники мають дуже обмежену можливість брати участь у цих переговорах. Як, власне, вчора і сталося. У заході не зміг взяти участь жоден представник від бізнесу. Тому, на мій погляд, таку ситуацію не можна вважати переговорами. А дійсно реальні переговори варто відкласти до завершення обмежувальних заходів на збори», - цитує прес-служба слова менеджера комітету побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації Вікторії Кулікової.

Як повідомляв УНІАН, закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» був прийнятий Верховною Радою 15 травня 2018 року і набрав чинності 22 липня того ж року. Закон передбачає функціонування спеціальних організацій колективного управління майновими правами. Згідно із законом, організації отримують дохід від прав у вигляді відсотка від вартості певних товарів як винагороду за використання об'єктів авторського права.

Довідка УНІАН. Європейська Бізнес Асоціація - неприбуткова організація міжнародного бізнесу в Україні, заснована в 1999 році. Об'єднує понад 900 європейських, українських та міжнародних компаній.