Ілюстрація REUTERS

У березні 2020 року на ринку праці України найбільш затребуваними співробітниками виявилися водії. Про це свідчать дані дослідження "OLX Робота" за березень 2020 року.

Читайте такожВ Україні різко зросло безробіття, а вакансій поменшало на третину

За даними дослідження, водії стали найбільш затребуваними працівниками, при цьому платити їм готові на 3% більше, ніж у лютому, а саме - 18 500 грн в середньому.

Відео дня

«Пропозицій про працевлаштування стало більше на 3% у першому місяці весни водії могли вибрати вакансію серед 4 850 варіантів. І, судячи з усього, самі вони також активно шукають роботу, адже серед резюме, які розміщують шукачі, найчастіше згадується саме ця професія», - повідомляється в релізі за результатами дослідження.

Також на другому місці серед найбільш потрібних працівників - продавці, їм пропонують 11 500 грн в місяць. На третьому місці в рейтингу офіс-менеджери — вакансій для них стало на 17% більше, і вибрати роботу ці фахівці могли майже серед тисячі пропозицій. Оклади офіс-менеджерів зросли на 7% — у березні середня зарплата становила 15 000 грн.

«Значно зріс попит на вантажників — вакансій стало більше на 26%, а середня зарплата зросла на 4%, тепер вона дорівнює 12 000 грн. Топ-5 закривають кухарі — їм пропонують близько 12 500 грн у місяць, як і в лютому. При цьому кухарі на п'ятому місці серед найбільш частих резюме — іншими словами, вони також зацікавлені в працевлаштуванні», - наголошується в релізі.

Крім того, за даними дослідження, популярними серед претендентів можна назвати й професії охоронця, зварювальника і будівельника — у березні резюме з такими заголовками зустрічалися найчастіше.

«Варто також відзначити нову тенденцію, пов'язану з активним зростанням кількості вакансій на віддалену роботу - зараз же на платформі їх більше тисячі. Серед пропозицій від роботодавців позиції операторів віддалених колл-центрів, адміністраторів сторінок в соціальних мережах, приймальників замовлень телефоном і менеджерів з продажів», - повідомляється в релізі.

Що стосується динаміки за сферами зайнятості, то можна побачити таку позитивну динаміку: кількість вакансій навесні зросла у 8 з 24 категорій, а зарплати збільшилися майже в кожній другій.

У дослідженні наголошується, що в сільському господарстві пропозицій про працевлаштування стало на 24% більше, а кількість претендентів, які відгукнулися на них, збільшилася на 7%. У сфері маркетингу та реклами також додалося як вакансій (+7%), так і зацікавлених в роботі (+21%). Помітно зросла активність у сфері телекомунікацій і зв'язку: зарплата збільшилася на 8%, досягнувши значення в 13 500 грн, а кількість пропозицій і зацікавлених претендентів зросла на 5% і 6% відповідно.

«Найактивнішими виявилися молоді люди на початку своєї кар'єри — на одну вакансію відгукувалося в середньому 33 людини. До речі, їм також підвищили зарплати й пропонують близько 13 600 грн в місяць. Справжній бум стався у сфері секретаріату: кількість тих, хто цікавився вакансіями, збільшилася майже в 4 рази, і, якщо в лютому на одну вакансію відгукувалося 3 людини, то в березні - вже 11», - наголошується в релізі "OLX Робота".

Як повідомляв УНІАН, за перші 12 днів карантину в Україні кількість шукачів роботи на ринку праці країни зросла майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом в лютому.

З моменту введення карантину на ринку праці України кількість пропозицій роботи у сфері медицини зросла вдвічі, і ця сфера вперше увійшла в ТОП-10 професійних сфер за популярністю.