Ілюстрація REUTERS

З моменту запровадження карантину на ринку праці України кількість пропозицій щодо роботи в сфері медицини зросла вдвічі, і ця сфера вперше увійшла у ТОП-10 професійних сфер за популярністю.

Читайте такожКабмін спростив отримання допомоги із безробіття на період карантину

Такі дані наводяться в дослідженні кадрового порталу hh.ua/grc.

Відео дня

Крім того, з 12 березня відбулися такі зміни на ринку праці, як збільшення частки вакансій, спрямованих на пошук фахівців у профсферах «IT», «Бухгалтерія», «Банки» та «Медицина». А популярність таких профсфер, як «Продажі», «Адміністративний персонал», «Виробництво», «Транспорт» та «Початок кар'єри», впала. До того ж, з ТОП-10 профсфер за кількістю вакансій зник «Робочий персонал», і кількість вакансій у цій сфері знизилася на 9%.

Також у дослідженні зазначається, що з 8% до 4% знизилася частка у загальному обсязі вакансій компаній, які працюють в області «Товари народного споживання (нехарчові)». Відчутний спад стався в кількості вакансій, що розміщуються компаніями сфери «Будівництво», «Нерухомість», «Архітектура» - вона знизилася на 23%.

фото kiev.hh.ua

«З моменту запровадження карантину на ринку України збільшився сегмент кур'єрської доставки. Відтак, зросла потреба роботодавців у відповідних спеціалістах: кур'єрах, пакувальниках, операторах служби підтримки, водіях і так далі. Однак, з огляду на те, що попит з боку здобувачів на подібні роботи завжди був досить високий, кадрового дефіциту за цими спеціальностями не спостерігається», - повідомляється в дослідженні.

Зазначається, що з'явилися і певні «спеціалізовані» вакансії. Наприклад, особистого і корпоративного вірусолога-контролера коронавірусу, фахівця з охорони праці та промислової безпеки, агента з продажу юридичних послуг для компаній, які постраждали від пандемії (антикризовий пакет). А компанії, які не можуть перевести всіх співробітників на дистанційний формат роботи, розміщують вакансії для водіїв і координаторів виїзду транспортних засобів, які контролюватимуть шляхові листи і розподілятимуть замовлення для перевезень співробітників компанії. Однак такі вакансії все ж таки досить рідкісні.

«В цілому попит наразі зберігає структуру початку року: в ТОПі за кількістю вакансій профсфери «IT», «Продажі», «Маркетинг». Однак у частині пропозицій про роботу вказується, що остаточне рішення про прийом співробітника буде ухвалено після скасування карантину. Тому розміщення вакансій більшою мірою спрямоване на формування кадрового пулу, а не на оперативне працевлаштування фахівця», - йдеться в дослідженні.

фото kiev.hh.ua

Як повідомляв УНІАН, за перші 12 днів карантину в Україні кількість претендентів на ринку праці країни зросла майже на 60% порівняно з аналогічним періодом в лютому.

11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, який пізніше був продовжений до 24 квітня.

Довідка УНІАН. HeadHunter - міжнародна компанія інтернет-рекрутменту. Компанія "HeadHunter Україна" заснована у 2004 році і представлена кадровим порталом hh.ua, який володіє однією з найчисленніших баз резюме серед сайтів про роботу. За допомогою "HeadHunter Україна" понад 30 тисяч компаній шукають фахівців з 28 професійних областей.

У 2019 кадровий портал hh.ua провів ребрендинг і змінив назву на grc у зв'язку з трансформацією ринку праці.